Félelem/remény tematikával rendezik meg Kolozsváron a nyolcadik Interferenciák színházi fesztivált


Félelem/remény tematikával rendezik meg Kolozsváron november 17. és 27. között a nyolcadik Interferenciák nemzetközi színházi fesztivált.

Tompa Gábor fesztiváligazgató, a Kolozsvári Állami Magyar Színház vezetője a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy a fesztivál tematikáját jóval az ukrajnai háború kitörése előtt, a koronavírus-járvány elején szabták meg, de a téma azóta egyre aktuálisabbá vált. Úgy vélte: egyfajta nyájfélelem uralkodott el az embereken, a színház pedig a reményt csillanthatja meg a közönsége előtt a mostani zavaros időkben.

A fesztiváligazgató megjegyezte, megkésve hirdethették meg a fesztivál programját, hiszen az utolsó pillanatig kétséges volt, hogy sikerül-e megteremteni a rendezvény anyagi hátterét. A nagy érdeklődésnek örvendő előadások között említette a Kolozsvárra sokadszor visszatérő Jaram Lee dél-korai phanszori-művész Az öreg halász és a tenger előadását, valamint Nagy József koreográfus Omma című előadását, amelyet a Franciaországban világhírűvé vált vajdasági magyar rendező afrikai táncosokkal vitt színre.

A fesztiváligazgató rendkívül fontosnak tartotta, hogy először sikerült elhozni Kolozsvárra az egyik legjelentősebb európai kortárs színházi rendezőként bemutatott svájci Christoph Marthaler egyik rendezését. A Nincs ötletem a Lausanne-i Vidy Színház produkciója.

A fesztivált a Kolozsvári Állami Magyar Színház Hamlet-előadása nyitja, amellyel egyben a decemberben 230 éves kolozsvári magyar színházi életet is ünneplik.

Magyar nyelven a kolozsvári társulat két másik előadását, az Andrei Serban által rendezett Oidipuszt és az Ifj. Vidnyánszky Attila által rendezett és a Gyulai Várszínházzal közösen bemutatott Ifjú Barbárokat, valamint a Vidnyánszky Attila által rendezett Tóték című előadást láthatja a közönség.

Tompa Gábor külön kiemelte Örkény István háborús klasszikusának előadását, amelyet a Gyulai Várszínház a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színházzal közösen vitt színre. Megjegyezte: az Ukrajnából Magyarországra menekült társulat értelmezésében különös aktualitást nyer a darab.

Az Interferenciák fesztivál keretében az előadások mellett találkozókat is szerveznek az alkotókkal, és kiállítások, koncertek, filmvetítések, valamint könyvbemutatók egészítik ki a színházi programot. A fesztivál keretében bemutatott produkciókat magyarul, románul és angolul is feliratozzák.