Marosvásárhelyen rendkívüli bemutatóval, Sepsiszentgyörgyön színészek és költők találkozásával ünnepelnek


A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a Sebestyén Aba rendezte Lázadni veletek akartam című előadást tűzi műsorra a magyar kultúra napja alkalmából, míg a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház kortárs költők verseiből összeállított produkciót mutat be – közölte kedden a két erdélyi teátrum.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata vasárnap mutatja be a marosvásárhelyi Yorick Stúdió nagy sikerű produkcióját, Bódi Attila regényének színpadi adaptációját, a Lázadni veletek akartam című előadást. A regényt Barabás Olga alkalmazta színpadra és Sebestyén Aba rendezte. Az alkotópáros színpadi munkája 2022-ben elnyerte a Kortárs Magyar Dráma díját.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház szintén vasárnap ünnepli a magyar kultúra napját hármas eseménnyel. A színház előcsarnokában egy plakátkiállítást nyitnak meg, amely az elmúlt 25 év színházi plakátjaiból ad ízelítőt a közönségnek, ezek közül valamennyi a Tamási Áron Színház előadásaihoz készült. A közönség Adriana Grand, Bartha József, Csiki Csaba, Damokos Csaba, Deák Barna, Golicza Előd, Kerezsi Nemere, Kusztos Attila, Rancz András, Ütő Gusztáv, Wanek Ferenc és más neves grafikusok, díszlet- és jelmeztervezők munkáit láthatja. A kiállítást Kispál Attila képzőművész, a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér vezetője nyitja meg, kurátora Wanek Ferenc.

A kiállításmegnyitót követően az aritmia.doc című előadást mutatják be, amely az erdélyi kortárs költészet mai életérzéseket közvetítő legújabb darabjaiból nyújt reprezentatív válogatást az érdeklődőknek. Az előadás hét fiatal erdélyi költő és hét sepsiszentgyörgyi színész találkozásának eredményeképpen született meg: mindegyik színész beleásta magát valamelyik fiatal költő munkásságába, majd kiválasztott tőle néhány verset, amit úgy ad elő, ahogy az illetőhöz leginkább méltónak találja. Az előadást közönségtalálkozó követi, amelyen a nézők megismerhetik azokat a kortárs költőket, akiknek versei alapján készült a produkció.