A Csokonai Színház is csatlakozott a társulati versmondás-kihíváshoz


A feladatra a Miskolci Nemzeti Színház kérte fel a teátrumot. A debreceni színháznak – a kortárs dráma és irodalom iránti elkötelezettség jegyében –Szabó T. Anna Az ég zsoltára című versére esett a választása. A társulat „összművészeti” versvideóval készült, amelynek rendezője Mercs János, koreográfusa Katona Gábor, zeneszerzője Dargó Gergely, vágója pedig Jóvér Csaba volt. Megkérdeztük Mercs Jánost, milyen élmény volt elkészíteni a felvételt. A színész frappánsan így válaszolt: „Hullámvölgyekkel teli. Egyszer felemelő máskor idegtépő. Örömteli és reménytelen. Szép, feszült, bosszantó, fáradt, boldog, harcos, magányos, közös, ügyetlen, nagyszerű. Sűrű volt. Jó volt.” A debreceni társulat úgy döntött, hogy a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházat kéri fel versmondásra.

A társulati versmondás kihívást Radnóti Nem tudhatom című versével a Jászai Mari Színház indította annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a koronavírus-járvány következtében munkájukat és jövedelmüket vesztett színházi dolgozókra, továbbá, hogy olyan szervezetek, intézmények, színházak adománygyűjtő tevékenységét népszerűsítsék, melyek kifejezetten az érintett színházi dolgozók megsegítését tűzték ki célul.

A miskolci és a debreceni színház megállapodása alapján a Miskolci Nemzeti Színház a debreceniek Kardoss Géza Alapítványa számára gyűjt, a Csokonai Színház pedig a miskolciak “Hódolván Tháliának Használunk a Hazának” Alapítványa számára. Az alapítványokhoz befolyt adományok azon idős színészeket és színházi szakembereket segítik, akiknek megélhetése a mostani járványügyi helyzet miatt veszélybe került.