Zenés történelmi játék a Hősök terén Koltay Gábor rendezésében

Itt élned, halnod kell címmel rendez Koltay Gábor nagyszabású zenés történelmi utazást a honfoglalástól napjainkig június 17-én és 18-án a fővárosi Hősök terén. Az 500 fős társulatot felvonultató előadás a magyar történelem formáló erejű eseményeit, személyiségeit és korszakait mutatja be.

A produkció csütörtöki budapesti beharangozó sajtóbeszélgetésén Koltay Gábor felidézte: 1985-ben ugyanezzel a címmel rendezett zenés történelmi játékot a Hősök terén, azonban akkor még nem lehetett beszélni a magyar történelem számos eseményéről, így az 1945 utáni évekről vagy az 1956-os forradalomról sem.

A mostani előadás egészen a rendszerváltozásig állít emléket a magyar történelem jeles eseményeinek, köztük a honfoglalásnak, Szent István király uralkodásának, a tatárjárásnak, Mátyás uralkodásának, a Rákóczi- és az 1848-as szabadságharcnak, valamint a trianoni békeszerződésnek és az 1956-os forradalomnak is – hangsúlyozta Koltay Gábor, kiemelve, hogy az azonos cím ellenére egy teljesen új zeneművet adnak elő, amely egy szintén új szövegkönyv alapján készül.

“Muszáj, hogy legyenek olyan szellemi cölöpök, amelyekben mi magyarok többségében egyetértünk. Ez ma nincs így” – fogalmazott a rendező, aki szerint az Itt élned, halnod kell ehhez szeretne hozzájárulni.

Hozzáfűzte: a 21, pár perces stációból álló, összefüggő zeneművel céljuk, hogy “eleink példájából merítve” hitet, erőt és bátorságot adjanak a közönségnek. Az előadással emellett szeretnének hozzájárulni az 1956-os forradalom 60. évfordulójának méltó megünnepléséhez.

Az 1956-os Emlékbizottság által támogatott produkcióhoz a millenniumi emlékmű központi obeliszkje köré egy háromszintes, körbejárható monumentális színpadrendszert építenek, a közönség pedig ülőhelyes szektorokból, valamint a Dózsa György útra felhúzott lelátóról élvezheti majd az előadást. A díszletet június 6-án kezdik el építeni, a Hősök terén június 13-án kezdődnek a próbák, addig más helyszíneken gyakorol a társulat.

A darab zenéje Koltay Gergely és Szűts István nevéhez fűződik. Koltay Gergely az eseményen elmondta: a zeneművel a “nemzet nagymiséjét” szerették volna megalkotni.

Az Itt élned, halnod kell főszereplői között Deák Bill Gyula, Vikidál Gyula, Csengeri Attila, Kalapács József, Hujber Ferenc, Makrai Pál, Fehér Nóra, Palcsó Tamás és Vadkerti Imre mellett megtalálható Varga Miklós is, aki csütörtökön arról beszélt: a darabnak meg kell szólítania a még formálódó identitással rendelkező fiatalokat is, akik közül ma sokan más országokban képzelik el jövőjüket.

Hasonlóan vélekedett az előadás produceri feladatait elvállaló Esztrád Színház részéről Hamza Zoltán is. Mint fogalmazott, a produkcióval “egyfajta képes történelem könyvet” szeretnének felmutatni a fiataloknak. A tervek szerint az előadás főpróbáját iskolai csoportok ingyenesen tekinthetik majd meg.

Az Itt élned, halnod kell társulata az énekesek és színészek mellett mintegy 300 táncost, 100 statisztát, 40 lovas hagyományőrzőt, 50 artistát és 20 tűzzsonglőrt vonultat fel. A zenés játék koreográfusa a Kossuth-díjas Zsuráfszky Zoltán, a látványtervező Koltay Gábor lesz. A pirotechnikai effektekért Török Ferenc felel, a jelmezeket Kemenes Fanni tervezi.

A közönség kérésére mindkét este a Kell még egy szó lesz a “ráadás” a történelmi játék után, a Honfoglalás című film népszerű betétdalát Demjén Ferenc fogja énekelni – tette hozzá Koltay Gábor.