Szolnokon eladták a leányokat!

Még mielőtt bármely feminista a szívéhez kapna, közöljük, a női nem előjogainak teljes tiszteletben tartása mellett történt a hölgynézők tetszését is kiváltó színházi premier volt január 29-én a Szigligeti Színházban! Forró este a dermesztő januári fagyban! Jacobi Viktor méltán híres és sikeres operettjét, a Leányvásárt Balázs Péter, a színház igazgatója rendezte.

Őt idézzük:

„Az operett nem tűnhet el a magyar színpadokról! Ez a jellegzetesen magyar műfaj üzenetet hoz egy régi világból, ahol a férfiak férfiak voltak, a nők pedig nők. Ahol az adott szónak értéke volt, ahol a becsületért párbajozni is képesek voltak az urak, ahol a nőknek mély tisztelet járt, ahol az udvarlásnak szabályai voltak, ahol az élet telve volt derűvel, romantikával, illatokkal és dallamokkal. Az operetteket a legkiválóbb zeneszerzők és librettisták írták, a dalszövegeket jegyző költőkről nem is beszélve! Az operettnek élnie kell, s élni is fog. Elhatározott szándékunk, hogy a Szigligeti Színház egy tehetségkutató verseny keretében lehetőséget adjon ifjú tehetséges szubrettek, primadonnák, táncoskomikusok és bonvivánok számára, hogy ország-világ előtt bemutathassák, amit tudnak, s elinduljanak a színjátszás fényes útján!”

 

Az előadás két szolnoki sztárjával beszélgetett színészkollégájuk, Mészáros István, a „Pulcher”.

 

Lugosi Claudia

Szent Kristóf. Lábszárig gázol a vízben, vállán a jól ismert gyermek, aki nehezebb, mint az egész világ. Egy női öltözőasztal tükrös falának fakeretébe szorított a kép, Szent Kristóffal, és hátán Jézussal.

Lugosi Claudia 

– Ez a kis kép ajándék gyanánt szolgál a Radó Denise által rendezett Apácák című musicalben a nézők számára! – Mondja Lugosi Claudia, a Szigligeti Színház színművésznője, akivel a Leányvásár kapcsán beszélgetünk. – Még főiskolásként, sőt, bátor főiskolásként hívtam föl az akkori szolnoki direktort, aki megkérdezte, melyik szerepet játszanám szívesebben. „Mindkettőt!” – kiáltottam. Megkaptam, és így lehettem az akkori, tizennégy évvel ezelőtti Leányvásárban egyszer Lucy, máskor Bessy. Amikor az utóbbi voltam, Kertész Marcella vitte Lucy szerepét.

– És a jelen? A mostani Leányvásár?

– Ó! Azóta sok víz lefolyt a Tiszán, most már Harrison iszákos feleségét játszom. Nagyra becsülöm az előadás rendezőjét, Balázs Pétert és tisztelem munkáját. Örülök, hogy lesz még alkalmam játszani, dolgozni vele ebben az évadban. Kiváló embernek, rendezőnek és színésznek ismertem meg.

– Alaposan körbejártad a Leányvásár szerepeit!

– Talán tíz év múlva eljátszhatom Harrisont is. Akkor lenne teljes a kör…

 

Kertész Marcella

 

Az öltözőjében egy kicsi boszorkány lóg le a villanyégő fekete foglalatáról. Nem nyugtalankodom, mert Könyves Kálmán óta tudjuk: márpedig boszorkányok nincsenek. Ebben a miliőben találkozom Kertész Marcellával, színházunk ragyogó színésznőjével, aki hosszú évek óta szerez élvezetes perceket, lop örömöt szívünkbe, és vált a szolnoki közönség egyik kedvelt művészévé.

Kertész Marcella 

– Tizennégy évvel ezelőtt én is Lucyt énekeltem és táncoltam a Bor József rendezte előadásban. Nagyon sok nagyszerű élményem van róla. Most Bessyt játszom a Balázs Péter rendezte előadásban. Nagyon örülök, hogy fiatalok játsszák a főszerepeket. Frissességet hoznak az előadásba, újdonságot, üdeséget. Sajna, az évek alatt az ember sokat kopik, veszít a hamvasságából. Nekem már nem frissnek kell lennem, hanem a szakmáját jól tudó, és jól kezelő színésznőnek. Nem szeretem, ha ebben az életkorban valakit tehetségesnek mondanak, mert ez már nem jó jelző egy színész számára. Én sem szeretem, ha tehetségesnek mondanak, mert ez már ennyi idő alatt ki kellett, hogy derüljön. Vagy jó egy színész, vagy nem. Én azt szeretném, ha így gondolkodna rólam a közönség, és így mondana ítéletet is a munkámra. 

(Fáradtan mosolyog, amikor búcsúzunk. Ebben azért volt valami boszorkányos…)

Mészáros István (a „Pulcher”)

Jacobi Viktor: Leányvásár – Rendező: Balázs Péter, zenei vezető: Rácz Márton, koreográfus: Sebestyén Csaba. A főbb szerepekben: Füredi Nikolett, Fonyó Barbara, Csengeri Attila, Bot Gábor, Karczag Ferenc, Kertész Marcella, Lugosi Claudia, Szirtes Gábor, Dósa Mátyás, Mészáros István, Horváth Gábor