Színházi előadással emlékezik Trianonra a Batthyány Lajos Alapítvány


Trianon – egy nemzet tragédiája címmel színházi előadással emlékezik a trianoni békeszerződés több mint egy évszázaddal ezelőtti aláírására kedd este Budapesten a Batthyány Lajos Alapítvány.

Az alapítvány felkérésére készült előadást Rátóti Zoltán rendezte, szereplői Katona Kinga, a Nemzeti Színház színésze, Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója, Rátóti Zoltán, valamint a Déryné Társulat három fiatal színésze: Tarpai Viktória, Habodász István és Kárpáti Barnabás – tájékoztatta az MTI-t kedden a Batthyány Lajos Alapítvány.

Közleményük szerint az előadás két zenei világ “versengésével” mutatja be a magyarok és a nyugat között feszülő ellentétet. A magyar zenét hegedű, a nyugat zenéjét egy, a Győri Filharmonikusokból alakult vonósnégyes jeleníti meg, melyet Berkes Kálmán klarinétművész, karmester vezényel.

A rendezői koncepció Michael O’Sullivan forgatókönyvét alapjául véve azt kívánja bizonyítani, hogy a Trianon okozta fájdalom bemutatására a zene és az irodalom a legalkalmasabb.

Ezért is hangoznak el magyar versek is az előadásban, egyebek között Babits Mihály Áldás a magyarra című műve. Az előadás kuriózuma a színpad mögött felállított vásznon Novák Tamás filmrendező kisfilmje, mely segít a nézőnek a trianoni döntés igazságtalanságának mélyebb átélésében – szól a közlemény a Batthyány Lajos Alapítvány frissen felújított székházában, a budavári Lónyay-Hatvany villában látható produkcióról.