Szerelmek városa címmel tartanak bemutatót a Vígszínházban


A Szerelmek városa című zenés darab bemutatójával nyitja meg kapuit újra a közönség előtt a Vígszínház szombaton. Jacques Prévert és Marcel Carné az 1940-es évek Párizsában játszódó filmjéből ifjabb Vidnyánszky Attila rendezésében készült előadás.

A francia költő, Jacques Prévert és Marcel Carné filmrendező a II. világháború borzalmai elől az alkotásba menekült, és egy észak-franciaországi erdőben megírta, majd leforgatta a 20. század egyik legfontosabb filmjét, a Szerelmek városát – olvasható a Vígszínház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, A nagy Gatsby című produkció alkotócsapata – ifj. Vidnyánszky Attila rendező, Vecsei H. Miklós író, Kovács Adrián zeneszerző, Mester Dávid karmester és Pater Sparrow díszlettervező – a filmből kiindulva készített színpadi adaptációt.

A Szerelmek városa helyszíne Párizs, ahol művészek, artisták, színészek és arisztokraták élik mindennapjaikat, keresik magukat és a másikat. A történet középpontjában Garance, a gyönyörű színésznő áll, és négy férfi, akik mind őt szeretik: egy pantomimművész, egy színész, egy bűnöző és egy arisztokrata.

A közleményben ifjabb Vidnyánszky Attilát idézik, aki elmondta: világjárvány közben, egy szinte háborús időszak után, maszkban és online, a legtragikusabb állapotuk legmélyén a Szerelmek városával, avagy a Paradicsom gyermekeivel kezdtek el dolgozni. “A képzeletünket a film alkotói inspirálták, így vettük a bátorságot, és úgy átírtuk, fúrtuk és roncsoltuk a szöveget, hogy rá se lehet ismerni: valahol rímbe rágtuk, volt, hogy a színészekre bíztuk, szóval úgy játszottunk vele, mintha nézők szeme elé sosem kerülne. Most, hogy van fény a következő alagút előtt, megpróbálkoztunk a lehetetlennel” – fogalmazott.

Hozzátette: céljuk, hogy létrehozzanak úgy egy ősbemutatót, hogy semmi köze ne legyen a valósághoz, azaz ahhoz a valósághoz, ami olyannyira próbál fojtogatni mindnyájunkat. “Ennek érdekében mindent bevetünk, szó szerint mindent, felforgatva a színházunk összes dolgozóját. Füstben forgunk és közben gyorsöltözünk, vérző színészek fölött zenészek repkednek és húzzák olyan hangosan, de olyan hangosan, hogy a szövegből most aztán tényleg egy szót sem lehet érteni” – mondta, hozzátéve, hogy ellőnek minden jól ismert vígszínházi effektet: járművet, élőkamerát és bámulatos tapsrendet. “Mindezt azért, hogy visszataláljunk Önökhöz, magunkhoz, a színházhoz” – fogalmazott.

Elmondta: a történet szereplői rajzfilmbe illő figurák, akik véresen komolyan veszik az életet. “Nem lesz súlyos mondanivaló, semmiféle megoldás, szerelmesek és gyilkosok, színházigazgatók, utcaseprők és egy srác, Bábtiszt, a pantomimes, aki szavak nélkül próbálja elmondani az igazságot” – fogalmazott a rendező.

A közleményben Kovács Adrián zeneszerzőt is idézik, aki elmondta: a darabot a zárt dalok mellett énekelt jelenetek, némajátékok alkotják, modern és klasszikus műfajok váltakozásában és találkozásában.

Vecsei H. Miklóst is idézik, aki szerint a darab fájdalmasan igazul mutat be egy, a mai világban is jól felismerhető élethelyzetet és bizonyos kapcsolataink lehetetlenségét. “Kérdés, hogy a mai világban tudunk-e utat találni, vagy az elveszetteknek ma egy egészen új típusú világérzékelést kell felmutatni, ami humorral, feladással, mesével van tele” – mondta a darab írója.

Az előadásban Gyöngyösi Zoltán, Radnay Csilla, Wunderlich József, Hegedűs D. Géza, Csapó Attila, Ertl Zsombor, Waskovics Andrea, Hirtling István, Kőszegi Ákos, Balázsovits Edit, Karácsonyi Zoltán, Gados Béla, Bölkény Balázs, Horváth Szabolcs és Dino Benjámin játszik. A produkció jelmeztervezője Cs. Kiss Zsuzsanna, koreográfusa Bakó Gábor.