Maradjunk kapcsolatban!

Határtalanul

Sikerrel mutatták be Zelei Miklós darabját Ungváron

Sikerrel mutatták be Zelei Miklós Zoltán újratemetve című darabját Ungváron szerdán, a magyar kultúra napja alkalmából rendezett esten.

A második világháború végén induló és a rendszerváltásig eljutó darabot, amely a szovjet-csehszlovák, majd ugyanitt, de már az ukrán-szlovák határon a kettéosztott ikerfaluban, Kisszelmencen és Nagyszelmencen játszódik, nagy tetszéssel fogadta az ungvári nagyszínházat zsúfolásig megtöltő közönség.

A nézők egy tragikus szerelemnek a vasfüggöny tövében játszódó groteszk történetét ismerhették meg, amelynek jeleneteiben, díszleteiben, nyelvezetében az idősebbek saját, teljesen máig sem lezárt múltjuk mindennapjaira ismerhettek rá.

A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház társulata által előadott, Vidnyánszky Attila rendezte előadást vastapssal jutalmazta a közönség.

A Kárpátalja Megyei Drámai Zenei Színházban tartott bemutató előtti ünnepi beszédében Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője hangsúlyozta: magyarnak lenni vállalás kérdése, ami különösképpen igaz a határon túli magyarságra.

Ez a vállalás kötelességekkel is jár, amelyek között az egyik legfontosabb az anyanyelv, a nemzeti kultúra megőrzése, hiszen e nélkül a magyarság nem maradhat fenn – tette hozzá.

Különösen fontos az anyanyelv és a kultúra ápolása a mostani – mint fogalmazott – barbárság felé hanyatló korszakban, amikor ismét háború van, amikor emberek halnak és rokkannak meg a fegyverektől, amikor ismét félteni kell szeretteinket a háborús konfliktus miatt.

Ebben a nehéz helyzetben minden kárpátaljai magyar számára jelentős fogódzót jelent az összetartozás érzését erősítő magyar nyelv, magyar kultúra – emelte ki. “Bízzunk benne, hogy hamarosan véget ér ez a vészterhes időszak, eljön a béke és addig is megtart bennünket az anyanyelvünk és a kultúránk” – fogalmazott.

Brenzovics László kiemelte: a mostani helyzetben szimbolikus a Zelei Miklós budapesti író műve alapján, Vidnyánszky Attila rendezésében színre vitt darab, amelyben benne foglaltatik a kárpátaljai magyarság huszadik századi hányattatott története. A szerzőt méltatva hangsúlyozta: Zelei Miklós íróként, újságíróként nagyon sokat tett a kárpátaljai magyarságért, felvállalta ennek a közösségnek a támogatását és személyes közreműködésének is köszönhető, hogy fél évszázad után megnyílt az addig átjárhatatlan határ Kisszelmenc és Nagyszelmenc között.

A KMKSZ elnöke szimbolikusnak mondta azt is, hogy az országhatár által szétszakított kárpátaljai magyar falu életét bemutató darabot a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház társulata adja elő, “a mi színházunké, amelyet mi hoztunk létre, mi támogattunk, mi vagyunk a közönsége, s amely rendkívül sikeressé vált működésének igen nehéz feltételei ellenére”.

Hirdetés

Ajánlom magam

II. Teátrum Neked!

Zentai Teátrumi Napok, 2018. február 21-24., Zentai Magyar Kamaraszínház

Folytatódik a Magyar Teátrumi Társaság tavaly útjára indított fesztiválja Zentán! Az idén már négy naposra bővült rendezvénysorozat, a II. Teátrum Neked! keretei között a vajdasági közönség egyaránt találkozhat gyermekeket- és felnőtteket megszólító színházi programokkal. (tovább…)

Tovább olvasom

Határtalanul

Nyílt próba és diáktalálkozó Marosvásárhelyen

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban 2017. december 18-án több mint 700 diák jelenlétében tartottak színhábemutató foglalkozást. (tovább…)

Tovább olvasom

Határtalanul

Nagy Orbán a szatmárnémeti Északi Színház új főigazgatója

Sajtótájékoztatón mutatták be hétfőn Nagy Orbánt, a szatmárnémeti Északi Színház új főigazgatóját, aki versenyvizsgán nyerte el a tisztséget. Mandátuma öt évre szól. (tovább…)

Tovább olvasom

Határtalanul

Nemzetközi egyetemi művészeti fesztivált rendez az SZFE februárban

Jövőre is megrendezi a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) a FACT (Festival Arts Cinema Theatre) elnevezésű nemzetközi fesztivált: 2018. február 1. és 4. között öt külföldi és két magyarországi színművészeti egyetem hallgatói mutatkoznak be Budapesten.

(tovább…)

Tovább olvasom

Határtalanul

Tánc- és összművészeti fesztivál lesz Nagyváradon a helyi színház szervezésében

Második alkalommal szervezi meg az Infinite Dance Festival elnevezésű tánc- és összművészeti fesztivált a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese – közölték csütörtökön a szervezők.

A fesztivál idei programjának összeállításában a szervezők arra törekedtek, hogy megmutassák a táncművészet műfaji sokszínűségét, így Budapesttől Bukarestig a térség kilenc fontos mozgásszínházi műhelye lesz jelen az eseményen. Fellép többek között a Bukaresti Nemzeti Táncközpont, a budapesti Feledi Project, a marosvásárhelyi András Lóránt Társulat és a sepsiszentgyörgyi M Studio Mozgásszínház, de marosvásárhelyi, budapesti és bukaresti tánc szakos diákok csoportjait is láthatja a közönség.

Az eseményt gálaelőadás zárja, amelyen a Magyar Állami Népi Együttes csaknem ötven művészt felvonultató, Megidézett Kárpátalja című produkcióját adja elő. A gálát a Csillagocska Néptáncegyüttes vezeti fel.

A táncelőadások mellett koncertek is lesznek, fellép az Oradea Klezmer zenekar, a Perihelion, a Hiperkarma, valamint Ganxsta Zolee és a Kartel.

Dimény Levente, a fesztivál művészeti vezetője elmondta, hogy idén kiemelt figyelmet szentelnek a társművészeteknek, így a már hagyományosnak mondható utcai rendezvények, koncertek és műhelygyakorlatok mellett egy különleges összművészeti performanszra is számíthatnak a résztvevők.

Tovább olvasom

Határtalanul

Terék Anna darabját mutatja be az idén a vajdasági Tanyaszínház

Huszonhat helyre látogat el az idén a vajdasági Tanyaszínház, a 39 éves vándortársulat az idén Terék Anna Budapesten élő vajdasági író Hangos disznók harapnak című művét mutatja be Puskás Zoltán rendezésében.

Magyar Attila főkoordinátor az MTI tudósítójának kedden elmondta, hogy a hivatalos bemutatót a Tanyaszínház központjában, az észak-bácskai Kavillón július 16-án tartják. Az augusztus 3-i zentagunarasi előadás pedig a világhálón is követhető lesz, a Tanyaszínház már ötödik alkalommal szervezi meg az élő közvetítést.

A szórakoztató, zenés-táncos előadás a humoros helyzeteken túl a mindennapi élet problémáira is rávilágít, a munkanélküliségre és az elvándorlásra is. “Egy színház mindig arról kell, hogy szóljon, ami zajlik körülötte” – szögezte le Magyar Attila.

A Hangos disznók harapnak című darabot, valamint az előadásban felcsendülő dalok szövegét Terék Anna a Tanyaszínház számára írta. Az írónő az MTI tudósítójának elmondta: a rendezőtől támpontokat kapott, milyen irányba haladjon a darab, és ezek figyelembe vételével született meg a szöveg. A címet is a rendező találta ki, annak értelme pedig az előadás során válik nyilvánvalóvá. Terék Anna kiemelte, hogy a Hangos disznók harapnak “főleg a mai vajdasági fiatalokról szól, akik nem tudnak munkához jutni, és ezáltal döntéshelyzetbe kerülnek”. Magyarázata szerint a darab azt mutatja meg, hogy ilyenkor milyen lehetőségek állnak a fiatalok előtt, viszont nem tör pálcát senki felett, nem mutatja meg az “egyetlen jó megoldásnak” tartott irányt.

Puskás Zoltán rendező a Magyar Szó című újvidéki napilapnak azt mondta, az előadás görbe tükröt tart a nézők elé, nem politizálnak, de a színháznak reagálnia kell a környezet történéseire – fűzte hozzá.

A vajdasági Tanyaszínházat 1978-ban alapították, korábban csacsifogattal, ma már traktorral járja a vajdasági falvakat. Olyan helyekre mennek, ahol nincs alkalmas terem a kőszínházak előadásainak befogadására. A Kárpát-medencében egyedülálló társulat vendégszerepelt már a szlovéniai Muravidéken, Horvátország magyarlakta településein és Magyarországon is, 2014-ben a társulat kapta a kisvárdai színházi fesztivál fődíját.

A társulat összetétele folyamatosan változik, a színészek a Vajdaság egész területéről, önkéntes alapon vesznek részt a munkában, az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói pedig kötelező gyakorlatukat töltik itt a nyáron. Ezúttal a vándortársulat 28 tagú, az előadásban 17-en vesznek részt, a többiek pedig őket segítik.

A Tanyaszínház központi, kavillói épületegyüttesének 2012-ig kellett volna elkészülnie, ám támogatás hiányában ez máig várat magára – mesélte Magyar Attila. Kiemelte ugyanakkor, hogy a Bethlen Gábor Alap támogatásával talán hamarosan elkészül a tervezett múzeum is, illetve a jövő évi, jubileumi, negyvenedik bemutatóra az udvarban álló haranglábba is bekerül a harang. Az évfordulóra egyébként a szokásosnál több programmal készülnek, a tervek szerint koncertekkel nyitják meg a negyvenedik évet, és a várakozások szerint fellép Lajkó Félix hegedűművész, valamint több vajdasági, illetve vajdasági származású énekes.

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

%d blogger ezt szereti: