Roberto Alagna és Aleksandra Kurzak lesz az Operaház farsangi gálaestjének díszvendége

Roberto Alagna világhírű francia tenor és Aleksandra Kurzak lengyel szoprán lesznek a Magyar Állami Operaház farsangi gálaestjének díszvendégei február 10-én az Erkel Színházban – mondta el Ókovács Szilveszter főigazgató hétfőn Budapesten.

    Az Operaház ünnepi eseményeiről tartott sajtótájékoztatón hozzátette: a Ring Estélyen a két énekes egyebek mellett a Pillangókisasszonyból énekel szerelmes duettet, de a Rómeó és Júlia, a Szerelmi bájital, az Otello és a Gianni Schicchi részletei is felcsendülnek előadásukban. Az Operaház együttesei a gálaesten Mester Viktória és Szegedi Csaba operaénekes közreműködésével Wagner, valamint az őt inspiráló és általa ihletett művekből adnak elő. Wagner dallamaiból építkezik az estély nyitótáncának zenéje is, amelyet Gulya Róbert zeneszerző ír az alkalomra. A rendezvény rendezője Anger Ferenc, a koreográfiáért Solymosi Tamás felel, a karmester Kocsár Balázs főzeneigazgató lesz.
    December folyamán 27 alkalommal lesz látható A diótörő felújított változata az Erkel Színházban, amely előtt az Operaház hagyományaihoz híven megtalálhatóak lesznek az ajándékokat, édességeket, süteményeket és forró italokat kínáló házikók is. Az esti előadások előtt egy órával az Operaház vezető művészei segédkeznek a forralt bor kimérésében, a bevétellel idén is támogatják az Ökumenikus Segélyszervezet célkitűzéseit – hangsúlyozta Ókovács Szilveszter. 
    A Diótörő Fesztivál részeként a felújítás alatt álló Operaház Hajós utcai Szfinx-teraszán december 23-ig minden héten csütörtöktől vasárnapig délutánonként amatőr kórusok előadásai színesítik a karácsonyi programot, míg az Erkel Színháznál Csajkovszkij mesebalettjének szereplőit megformáló statisztákkal is találkozhatnak a járókelők.
    December 9-én mutatja be az Erkel Színház Humperdinck főművét, a Jancsi és Juliska című meseoperát Rafael R. Villalobos rendezésében, aki elmondta: a modern környezetben játszódó, a gyermekek és a felnőttek számára is külön értelmezést kínáló előadás két fő motívuma, hasonlóan az eredeti Grimm-meséhez, az éhség és a munka lesz. A történet helyszíne egy cukorkagyár, amelyben munkásként dolgozik Jancsi és Juliska édesanyja is. A gyerekek nagy álma, hogy egyszer ehessenek az édességből.
    Az előadás feminista nézőpontból közelíti meg a jól ismert történetet, ugyanis míg Jancsi, a butuska kisfiú folyamatosan bajt csinál, okos nővére mindig kihúzza a csávából. Juliska a meseopera végére szinte szuperhősnővé növi ki magát, megmentve mindenkit a gyárban – fűzte hozzá a fiatal spanyol alkotó, aki 2013-ban elnyerte a grazi Opera Europa rendezői díját.
    Akár Juliska és Jancsi is lehetne a darab címe – jegyezte meg Rafael R. Villalobos, aki sok mozgással teletűzdelt, szórakoztató előadást ígért. A meseelőadás díszleteit Emanuele Sinisi tervezte, míg a darab főbb szerepeit a kettős szereposztásban Balga Gabriella és Kálnay Zsófia, Nánási Helga és Ducza Nóra, valamint Wiedemann Bernadett és Németh Judit alakítja. Az Opera Zenekarát Kovács János vezényli, a gyermekkar vezetője Hajzer Nikoletta.
    A Jancsi és Juliska premierjét december 9-én délután az Opera Zenekarának kamarakoncertje előzi meg az Erkel Színház Bernáth Büféjében. A Zsoldos Bálint zongoraművész által szerkesztett műsorban mások mellett elhangzik Kovács Zoltán Nyolcadik mese című alkotása a szerző vezényletével és Hegedűs D. Géza közreműködésével.