Reflektorfényben a magyar szerzők


Magyar szerzők évadaként hirdeti meg az Esztergomi Várszínház az új, immár 33. szezonját, ennek keretében július 4-én tartják meg Tamási Áron és Szarka Gyula Ördögölő Józsiás című zenés tündérjátékának premierjét a soproni és zentai teátrum koprodukciójában. Az idei változatos műsorban Jókai Mór, Sütő András, Szabó Magda, Herczeg Ferenc, Móricz Zsigmond, Arany János, Babits Mihály, Csokonai Vitéz Mihály műveivel is találkozhatnak a nézők.

– Krisztusi korba lépett az Esztergomi Várszínház, ezért a 33. évadunk egyfajta összefoglalása is lehet eddigi céljainknak, a műsorpolitikánknak, az általunk képviselt szellemiségnek, tradicióinknak, a város kulturális életében betöltött szerepünknek. Mindig elkötelezettek voltunk és maradunk a határon túli színjátszás, a nemzeti, valamint egyetemes keresztény értékek, a magyar kultúra iránt. A tavaly elkezdődött nemzeti összetartozás szezonját most azzal folytatjuk, hogy magyar szerzők művei köré csoportosítjuk idei kínálatunkat a műfaji sokszínűség, az igényesség jegyében. Természetesen tartunk saját bemutatókat, hiszen ez szintén hozzátartozik a várszínház hagyományaihoz – mondta Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója, aki hozzátette, megemlékeznek a városhoz kötődő Babits Mihály halálának nyolcvanadik évfordulójáról és nemrég tisztelegtek az 500 éve elhunyt Bakócz Tamás esztergomi érsek életműve előtt emléknappal és A nagyrahivatott című film díszbemutatójával.
Az Esztergomi Várszínházban július 3-án Csányi Sándor színművész Hogyan értsük félre a nőket című egyszemélyes vígjátékát tűzik műsorra. Tamási Áron Ördögölő Józsiás című művéből készült tündérjátékának bemutatóját július 4-én este kilenc órakor tartják. Az előadás zenéjét Szarka Gyula, a Ghymes együttes egyik alapítója szerezte. A Soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház produkciójának rendezője Pataki András.
A Sic Transit Folk Műhely Hol Folk, Hol Nem Folk rockmesés produkcióját július 7-én láthatják az érdeklődők. A Déryné Társulat Kék róka című színjátéka Herczeg Ferenc művéből készült, ezt július 9-én tekinthetik meg a nézők. Ezen a hétvégén, július 10-én  a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház közös előadása Kemény Henrik legendás hősét, Vitéz Lászlót megidézve szórakoztatja a közönséget. Ugyancsak a két teátrum együttműködésében jött létre Csokonai Vitéz Mihály Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak előadás, ami július 10-én kerül színre. Szulák Andrea és a Stúdió 11 Ensemble Zenekar július 14-én koncertezik a várszínházban. P. Kincses Emese regénye alapján írta P. Kincses Elemér a Függöny című tragikomédiát, amely a marosvásárhelyi Spectrum Színház előadásaként július 16-án érkezik Esztergomba. A 35. jubileumát ünneplő PG csoport Útlevél, Fogkefétől az Ezüstbojtárig ünnepi előadása a PG Csoport és az Esztergomi Várszínház közös, zenés produkciójaként július 17-én látható. A L’art pour l’art Társulat új műsora július 21-én jön a szabadtéri játszóhelyre.
Babits Mihály Jónás könyve érkezik a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházból a várszínházba július 23-án. Ez az este Tisztelgés a 20. század eleji magyar irodalom jelentős alakja, az esztergomi kötődésű költő, Babits Mihály emléke előtt, halálának 80. évfordulója alkalmából. Másnap, ugyancsak a dunaújvárosiak mutatják be Arany János Toldiját.
A Carmen Sporttánc Egyesület hagyományos, visszatérő szereplője a várszínházi évadoknak, ők július 27-én és 28-án mutatják be műsorukat.
A Salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház Sütő András Advent a Hargitán színjátéka július 30-án szerepel a műsoron. A következő nap, július 31-én a Compania de Teatru Aradi Kamaraszínház Móricz Zsigmond A Zördög című produkciója tekinthető meg
Országos rekordként, immár huszonegyedik alkalommal rendezhetik meg augusztus elején az Esztergomi Bábos Tábort. Erre a hétre pedig csupa olyan produkciókat hívtak meg, amelyek családi programot kínálnak kicsiknek és nagyoknak. A Veszprémi Kabóca Bábszínház Cseri Hanna és Markó Róbert Gréta című előadással érkezik augusztus 3-án. Varró Dániel A leprikónok átka művéből Ács Tamás színművész készített interaktív mesejátékot, ez augusztus 4-én látható. Ugyancsak ezen a napon este kilenc órakor a felnőtt közönségnek Szarka Gyula Ének a konyhából című zenés, a magyar gasztronómiát és irodalmat megidéző zenekaros műsora szól majd.  A Magyar Népmese Színház Az aranytollú című magyar népmesével augusztus 5-én szerepel a programban.
Az Esztergomi Várszínház, a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház közös bemutatójaként Tündér Lala címmel zenés tündérmesét játszanak augusztus 6-án délelőtt. A darab Szabó Magda művéből készült Egressy Zoltán átiratában.
A Magyarock Dalszínház Koltay Gergely, Szűts István és a Kormorán együttes művét A megfeszített című rockoperát augusztus 6-án adja elő a szabadtéri színházban.
Scapin furfangjai a Dramatic Art Műhely Produkció meghívott műsoraként augusztus 7-én tekinthető meg. Ezen héten, augusztus 13-án ősbemutató helyszíne lesz a várszínház. Hedry Mária Kalipszó című darabját az Esztergomi Várszínház, a Komáromi Jókai Színház, a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Klebelsberg Kuno Művelődési, Kulturális és Művészeti Központ közös produkciójaként láthatja a közönség. A következő nap, augusztus 14-én Eperjes Károly önálló estje, Az igazat mondd, ne csak a valódit tekinthető meg Négyessy Katalin gordonkaművész közreműködésével.
Az elmúlt évekhez hasonlóan újra felállítják a bazilika elé a nagyszínpadot. Ott augusztus 16-án a Jókai Mór műve alapján készült musical a Szeretve mind a vérpadig produkciót nézheti meg a közönség Medveczky Szabolcs, Pécsváradi Zoltán, Vizeli Csaba átiratában az Esztergomi Várszínház, a Békéscsabai Jókai Színház és a Komáromi Jókai Színház közös ősbemutatójaként. A nyári szezon zárásaként augusztus 18-án Szarka Gyula és Szálinger Balázs Zenta, 1697 című rockoperája szerepel műsoron a Soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház produkciójaként.

Horányi László elmondta: a nyári programsorozat után nem fejezik be az évadot, a terveik szerint októbertől havonta egy alkalommal felnőtt és gyermek előadásokat tartanak zárt térben, a Szent Adalbert Központban. Ennek műsorán várhatóan szerepel a felvidéki Csavar Színház produkciója, az Arany János művéből készült A nagyidai cigányok című zenés darab Gál Tamás Jászai-díjas színművész és Mester László zenész előadásában. Szeretnék meghívni  Szarvas József Pustol a hó, avagy Könnyű neked, Szarvas Józsi…című önálló estjét. A Nemzeti Színház Kossuth-és Jászai-díjas, kiváló és érdemes művészének az előadása önéletrajzi ihletésű, a róla szóló 2018-ban megjelent könyv alapján készült. A rendező a kötet társszerzője, Bérczes László. Ugyancsak vendégül akarják látni az Élet, bor, humor – az alig ismert Márai – Hirtling István Jászai-díjas, érdemes művész felolvasóestjét. A Márai Sándor írásaiból összeállított est középpontjában az író alig ismert oldalával ismerkedhetnek meg a nézők. Borral kapcsolatos írásai mellett még nagyobb meglepetés lehet humora, ami a mai ember számára is számos tanulsággal szolgálhat.