Pénteken kezdődik az Esztergomi Várszínház évada

A Nemzeti Színház vendégjátékával pénteken indul az Esztergomi Várszínház 28. szezonja, amelyben ősbemutató, rendhagyó prímástalálkozó, filmvetítés, “koncertfilmszínház” és táncprodukció is várja a közönséget.

Horányi László, a szabadtéri színház igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy ebben az évadban már koprodukciókban is részt vesznek: a soproni teátrummal együttműködve ősbemutatóként tűzik műsorra Hedry Mária Kelj fel és járj! című drámáját július 8-án és 9-én, majd július 15-én és 16-án Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátékát mutatják be.

A Nemzeti Színházból több produkciót is meghívtak. A szezont indító produkció a Hoztam valamit a hegyekből című előadás lesz, amelyben Tóth Auguszta idézi meg Mezei Mária szellemiségét. Weöres Sándor Psyché című műve Vidnyánszky Attila rendezésében július 20-án, Szűcs Nelli Fedák Sári című önálló estje július 22-én tekinthető meg.

Rendhagyó prímástalálkozóra érkezik Esztergomba többek között Herczku Ágnes, Dresch Mihály, Pál István “Szalonna” és Lakatos Róbert július 27-én. Érdi Tamás zongoraművész július 30-án Mozart-hangversenyt ad az Anima Musicae Kamarazenekar közreműködésével.

Filmvetítést is tartanak idén: A szarvassá változott fiú kiáltozása a titkok kapujából című Juhász Ferenc-műből készült, Vidnyánszky Attila rendezte filmet augusztus 13-án láthatják a nézők, akik a film alkotóival is találkozhatnak.

A bazilika előtt ismét felállítják a nagyszínpadot, ahol augusztusban, a nemzeti ünnephez közel látványos előadásokkal várják a közönséget. A Drakula utolsó tánca, amelyet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Szegedi Szabadtéri Játékokon mutat be, a premier után augusztus 17-én elsőként Esztergomban tekinthető meg Novák Péter és Keresztes Ildikó közreműködésével.

Látható lesz még a Nemzeti Színház és a Híd Média közös “koncertfilmszínháza”, a Betyárjáték Szomjas György rendezésében, Ferenczi György és a Rackajam főszereplésével augusztus 18-án, valamint a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Monarchia című produkciója Zsuráfszky Zoltán rendezésében és koreográfiájával augusztus 19-én.

Horányi László elmondta, hogy az elmúlt évadban élénk érdeklődés mellett zajlottak a várszínházi előadások, a közönségszám egyharmaddal növekedett, így tavaly már csaknem kilencezren látták az Esztergomi Várszínház előadásait.