Maradjunk kapcsolatban!

Reflektorfényben

Ókovács Szilveszter: nem az elődeinket, hanem az ő céljaikat kell követnünk

Nem az elődeinket kell követni, hanem azt a célt, amelyet ők követtek – fogalmazott Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója szerdán egy zártkörű sajtóbeszélgetésen.Az Operaház Magyarország legnagyobb kulturális intézménye, emellett a művészeti felsőoktatás legnagyobb felvevő intézménye és a kormányzati és társadalmi reprezentáció fontos eszköze – hangsúlyozta Ókovács Szilveszter, aki szerint az Operaház mind művészi értelemben, mind előadásszám és nézőszám tekintetében nagyot fejlődött az elmúlt években.

Hozzátette: az Operaház működtetésre fordított állami támogatása éves szinten mintegy 9,5 milliárd forint, ami abszolút értékben a legmagasabb a kulturális intézmények között, ugyanakkor fajlagosan – leosztva az Operaház által foglalkoztatott művészek számával, levonva egyebek mellett a középiskolás diákoknak szóló Operakaland és az Opera Nagykövetei program, valamint az Operaház mesterművészei számára fizetett járadék költségeit – támogatása kevesebb, mint egy prózai színházé.

A kulturális intézményekre fordított állami kiadások között ma is a legnagyobb tétel a PPP-konstrukcióban épített Müpa állagmegóvására költött, évi 10 milliárd forintot is meghaladó összeg. Eközben a jelenleg felújítás alatt álló Operaház állagmegóvására évtizedeken keresztül egyáltalán nem költött a magyar állam – jegyezte meg.

A Gutmann Fórum elnevezésű sorozat rendezvényén kitért arra is: az Operaház a tervek szerint 2019 januárban nyithatja meg harmadik játszóhelyét, az Eiffel Műhelyházat, amely próbacentrumként, kellék- és díszletgyártóüzemként, raktárbázisként, képzőhelyként és látogatóközpontként is működni fog. A 400 fő befogadására alkalmas Bánffy Teremben elsősorban rétegműveket, barokk és 20. századi darabokat játszanak majd.

Az opera és a klasszikus balett nehéz műfaj, a mai világban nehezen elérhető figyelmet igényel a közönségtől. Ezért fontos az Operaház számára a közönségnevelés már a legkisebb kortól kezdve – emelte ki Ókovács Szilveszter.

A főigazgató szerint kelet-európai viszonylatban jó helyzetben van az Operaház, azonban nehéz versenyeznie a magyarénál sokkal nagyobb költségvetésből működő nyugati színházakkal, amelyek saját presztízsük miatt sokszor ugyanazokat a sztárokat olcsóbban tudják meghívni, mint a budapesti intézmény.

Úgy vélte, az Operaház számára jelenleg a német nyelvterület gazdag operaélete jelent követendő példát, míg például Olaszországban, az opera “bölcsőjében” sokkal kedvezőtlenebbek a műfaj intézményi és társadalmi körülményei.

Reflektorfényben

Évadzáró társulati ülést tartott a Nemzeti Színház

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Nemzeti Színház pénteken; az eseményen Vidnyánszky Attila, a teátrum igazgatója értékelte a 2017/18-as évadot, továbbá átadta a Farkas-Ratkó-vándorgyűrűt és a színház négy saját alapítású díját. (tovább…)

Tovább olvasom

Reflektorfényben

Új Magyar Teátrum Program névvel a színházi szakma középtávú fejlesztési programját készíti el a Magyar Teátrumi Társaság

A Magyar Teátrumi Társaság Zalaegerszegen, a Hevesi Sándor Színházban tartotta XX. közgyűlését. (tovább…)

Tovább olvasom

Reflektorfényben

Berlinale – Tenki Réka Európa legígéretesebb tehetségei között mutatkozhat be

Európa tíz legígéretesebb színésztehetsége között mutatkozhat be a nemzetközi filmszakmának Tenki Réka a jövő évi Berlinalén, miután a filmpromóciós szervezeteket tömörítő European Film Promotion beválasztotta a Shooting Stars programba – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap kedden az MTI-vel. (tovább…)

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

%d blogger ezt szereti: