Nőtt a Veszprémi Petőfi Színház nézőszáma

Nőtt a Veszprémi Petőfi Színház nézőszáma a most záruló évadban, az előző szezonhoz képest mintegy 5 ezerrel többen tekintették meg a teátrum előadásait – mondta el Oberfrank Pál igazgató a hétfői évadzáró társulati ülésen.

Mint mondta, az évadban 261 előadást játszott a társulat összesen 84 ezer néző előtt. A Veszprémi Petőfi Színház igazgatója szerint a nézőszám növekedéséhez az előadások színvonala mellett az is hozzájárult, hogy színpadon kívüli programokkal is nyitottak a közönség felé.

Oberfrank Pál úgy vélte: a színház feladata, hogy segítse az eligazodást a világban, az évad újfajta színházi kísérletei is ezt célozták. Az igazgató beszélt arról is, hogy az évad legjobb előadásainak a nézők a Tokaji aszú című zenés vígjátékot, az Abigél című musicalt és a Család ellen nincs orvosság című komédiát tartották.

A Veszprémi Petőfi Színház népszínházként működik, vagyis annak ellenére, hogy a zenés darabok általában a legnépszerűbbek, egy-egy klasszikus magyar és külföldi prózát is műsorra tűz a társulat minden évadban – fogalmazott Oberfrank Pál. Az igazgató hangsúlyozta: a teátrum kiemelt faladatának tartja azt, hogy a gyermekeket és rajtuk keresztül a családokat is megszólítsa. Ezért mutatták be a Múlnak a gyermekévek című rendhagyó előadást, amely alkalmat teremtett arra, hogy mindenki felidézhette, “megírhatta” és ezáltal újra átélhette saját történetét, így válva az előadás részévé.

Hozzátette: a színház falain kívül is várta a nézőket a társulat, hiszen színházi gyermeknapot szerveztek és megtartották a Bérletek éjszakája elnevezésű programot is, ahol kedvezményesen lehetett bérletet váltani. 7,5 millió forintért adtak el bérleteket, ami az egész éves bevétel csaknem 10 százalékát jelenti.

A társulati ülésen Oberfrank Pál a közönség szavazatai alapján Petőfi-díjat kapott, a Latinovits-díjat a társulat szavazatai alapján Nyirkó István színművész érdemelte ki, a Medgyaszay-díjat Cziráki János színpadmester kapta, Tamás Gyula pedig a tavaly alapított Az évad nézője díjat vehette át.

Nőtt a veszprémi Petőfi Színház nézőszáma

Erős évadként jellemezte az idei szezont Oberfrank Pál a veszprémi Petőfi Színház igazgatója a vasárnapi évadzáró társulati ülésén.

Nehéz ma színházat csinálni – jegyezte meg Oberfrank Pál hozzátéve, úgy érzi, a jövő biztosított.

Brányi Mária (Fidesz-KDNP), Veszprém alpolgármestere köszöntőjében felidézte, hogy nehéz volt az évad a társulat számára, hiszen év közben fenntartót váltott a színház.

Emlékeztetett rá, hogy a Petőfi színházat a veszprémiek építették saját adományaikból, ezért máig a magukénak érzik. Helyénvaló hát, hogy a város és a színház sorsa újra összefonódjék – vonta le következtetést az alpolgármester, aki azt ígérte: az önkormányzat mindent elkövet azért, hogy a feltételek megfelelőek legyenek és a színházi munka zavartalanul folyhasson.

Elismeréssel szólt a teátrum sikeres évadjáról, kiemelve azt is, hogy a színház Értelem és érzelem-előadása meghívást kapott a Pécsi Országos Színházi Találkozóra.

Horváth Lászlóné gazdasági igazgató bejelentette: a tavalyihoz képest nőtt a nézőszám, 102 ezerről 104 ezerre. Növekedett a bevétele, ugyanakkor kifizetetlen számlái, adósságai is vannak az intézmények – tette hozzá.

Szoboszlay Sándor, a színház örökös tagja köszöntötte az idén 50 éves színház társulatát. Visszaidézte az alapító napokat, a teátrumban tiszteletüket tevő olyan színészóriásokat, mint Major Tamás vagy Latinovits Zoltán.

A színészek szavazatai alapján Nyirkó István színművész kapta idén a Latinovits-díjat, a közönség pedig Szeles József színművészt jutalmazta a Petőfi-díjjal.

A társulat elköszönt Pataki András operatív igazgatótól, aki a soproni színházat igazgatja majd.