Mi lennék nélküled? – Szilágyi Enikő vallomásai a Gyulai Várszínházban


LENGYEL EMESE beharangozója

Szilágyi Enikő erdélyi származású magyar színésznő. Legutóbb, 2017-ben a kiváló művészeti munkásságáért a Francia Köztársaság Kulturális Minisztériumának Művészet és Irodalom Lovagrendje kitüntetésében részesült. Otthonosan mozog a színpadon, magyar és francia nyelven egyaránt, ismert, és ahogy azt az elmúlt évtizedek díjesője is bizonyítja, elismert alkotóművész. Színésznő, de ha kell, ír és rendez is, részt vesz az adott produkció létrehozásának minden fázisában: az ötlettől egészen a színpadig, a játékig „kíséri” az alkotását. Az eredményt először ezúttal a Gyulai Várszínház Kamaratermében láthatja a nagyérdemű. A Mi lennék nélküled? – Egy erdélyi színésznő vallomásai, Jászai Mari emlékiratainak felhasználásával című előadás ősbemutatóját ugyanis 2021. június 29-én 19 órától tartják. Az előadás dramaturgja Elek Tibor irodalomtörténész, kritikus, a Gyulai Várszínház igazgatója.

A tragika emlékiratai – hiszen nem Jászait játssza el Szilágyi Enikő – egyrészt elrepítenek bennünket a 19. század végi, illetve 20. század eleji színjátszás mindennapjaiba, betekintést nyújtanak a művész saját, valamint a nemzeti színjátszás művelőinek korabeli harcaiba. Másrészt Jászai néhol már-már fájóan igaz és egyszerre aktuális szavain keresztül Szilágyi Enikő nem titkoltan kíván szólni a 21. század művészeihez. Központba kerül a két végletet képviselő személy és az abból fakadó konfliktus, feszültség: a nemzetét, a nemzeti értékeket és érdekeket megtagadó és az azokat feltétlenül őrző, a mindenáron előtérbe helyező alak. Az előadás szövetébe beépültek olyan versek, szövegek is, melyeket Jászai oly sokszor adott elő pályája során. Emellett pedig megjelenik Babits Mihály Jászai Mari halálára című költeménye, valamint felcsendülnek Petőfi Sándor, Szőcs Géza és Vörösmarty Mihály alkotásai is.

Kétség sem fér ahhoz, hogy az előadást az értékes emlékirat-feldolgozáson túl egyedivé Szilágyi művésznő zsigeri játéka, az őt foglalkoztató problémák őszinte tematizálása, a kérdés-feltevések módja, személyes megszólalása, a válaszok keresése, vallomása a színházról, az anyanyelvről és a nemzeti kultúráról teszi. A július 29-i ősbemutatón ez az őszinteség ölt művészi formát Szilágyi Enikő produkciójában.

Az írás szerzője a PIM-OSZMI – PKÜ Szakírói kurzus résztvevője, egyetemi hallgató.