Megjelent a Magyar Teátrum februári száma

Megjelent a Magyar Teátrum című színházi magazin negyedik évfolyamának második, februári száma. A Magyar Teátrumi Társaság 16 oldalas, színes A/3-as formátumú havilapja megvásárolható országszerte az újságosstandokon, és a társaság tagszínházaiban, valamint előfizethető a lapban megadott címen, vagy a www.magyarteatrum.hu oldalon. A Magyar Teátrumban főleg a társaság tagszínházairól olvashatnak, de találhatnak benne más magyarországi, nemzetiségi, határon túli színházakról, művészekről és a társművészetekről, szóló írásokat is.

 

A februári lapszám tartalmából:

 

Sztankay István Kossuth-díjas színművészt választották a nemzet színészei közé. A művész pályájáról a 4. oldalon olvashatnak. Ugyanitt találják Sztankay Orsolya: Apám, a Nemzet Színésze című írását is.

 

A Veszprémi Petőfi Színház február 10-én mutatta be Kálmán Imre: Marica grófnő című nagyoperettjét. A címlapon kezdődő és a 12. oldalon folytatódó cikkben nyilatkozik a rendező: Méhes László, a címszereplő: Halas Adelaida, valamint Szeles József és Rancsó Dezső színművész.

 

Hamvai Kornél kortárs magyar drámaíró Szigliget című darabját mutatta be január 20-án a Hevesi Sándor Színház társulata Zalaegerszegen. Az előadásról a rendező: Sztarenki Pál, a színház művészeti vezetője nyilatkozik. 1-5. oldal.

 

A debreceni Csokonai Színház január 27-én mutatta be Korngold: A halott város című operáját. A magyarországi ősbemutatóról a női főszereplő: Rálik Szilvia és Kocsár Balázs karmester nyilatkozik, a lap első és 5. oldalán.

 

Régi hagyomány a Békéscsabai Jókai Színházban, hogy az évad minden bemutatott darabjának egyik előadása előtt kötetlen beszélgetésen találkozhatnak a nézők az előadás szereplőivel. A közönségtalálkozóról a lap első és 8. oldalán olvashatnak.

 

Bitskey TiborBessenyei Ferenc– díjat, Karczag Ferenc Bodex-gyűrűt, Nagy Balázs pedig Győr Művészetéért díjat kapott – 2. oldal.

 

Szintén a 2. oldalon olvashatnak arról. Hogy városi zászlót kapott a Békéscsabai Jókai Színház, és újabb pályázatot írnak ki a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatói posztjára.

 

A színészi életpályamodellről, a színház-finanszírozás kérdéseiről és a színházak besorolásának új rendszeréről is szó volt azon a színházi konferencián amelyet a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság rendezett a budapesti Gödör Klubban. – 3. oldal.

 

Ugyancsak a 3. oldalon olvashatják Németh Kristóf színművész nyilatkozatát arról, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium az évad végéig biztosítja a Budapesti Kamaraszínház működését.

 

Január 27-e óta játssza az egri Gárdonyi Géza Színház Háy Gyula. Mohács című darabját Csiszár Imre rendezésében. – 4. oldal.

 

Kálmán Imre Cirkuszhercegnő című operettjét mutatja be hamarosan a szolnoki Szigligeti Színház társulata, az előadás rendezője: Radó Denise. – 5. oldal.

 

Újabb saját darabjának ősbemutatójára készül a kecskeméti Katona József Színház társulata. A remek női szerepekben gazdag Amazonok című színművet Réczei Tamás, a színház művészeti vezetője írta, és ő is rendezi. A bemutatót február 5-én tartják a Kelemen László Kamaraszínházban. A szerző-rendezővel és Danyi Judittal, darab főszereplőjével a próbák során beszélgetett a lap munkatársa.– 6. oldal.

 

Sopronbanfebruár 11-én mutatják be Kálmán Imre: Cigányprímás című operettjét Böhm György rendezésében. Az előadásról Huszti Péter Kossuth-díjas Érdemes Művész a soproni színház művészeti tanácsadója és a címszereplő: Mikó István nyilatkozik a lap 7. oldalán.

 

A Budaörsi Játékszín első alkalommal mutat be színpadi „show”-t! Alapul vették, a musical világ izgalmas darabjait és tizennégy énekes-táncos színésszel belevágtak a munkába. A bemutató február 24-én, este 7 órakor lesz. – 7. oldal.

 

Lakásszínházi előadásokkal, önálló estekkel, interaktív mesebalettel is várja még ebben az évadban a közönséget a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, mely készül már jubileumi 30. évadjára is. – 8. oldal.

 

Bende Ildikó35 éve játszik a Győri Nemzeti Színházban. Az idei évadban számára szokatlan szerep megformálására kérte fel Forgács Péter igazgató. Az interjút a 8. oldalon olvashatják.

 

A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban január végén, mutatták be Kosztolányi Dezső Nero, a véres költő című regényének színpadi adaptációját. Csadi Zoltán, a darab rendezője a produkció létrejöttéről nyilatkozik a 9. oldalon.

 

A 10. oldal Színészmúzeum rovatában Csemer Géza író, rendezőre és Gróf Gyulára az egri színház műszaki vezetőjére emlékezik a lap.

 

Az Ádámok és Évák rovatban a szolnoki és a veszprémi középiskolások egyszeri és megismételhetetlen színházi előadásairól számol be a Magyar Teátrum. – 10. oldal.

 

A 11. oldalon a Palinta rovatban a Győri Balett veszprémi előadásáról és a Békéscsabai Jókai Színház készülő Varázsfuvola bemutatójáról, valamint az utóbbival párhuzamosan készülő Papageno a metrón című színházi kísérletről olvashatnak.

 

A kecskeméti Katona József Színházban február 24-én mutatják be Heinrich von Kleist Az eltört korsó című művét Forgách András rendezésében, akivel a lap 12. oldalán olvashatnak beszélgetést.

 

A Mici néni két élete című vígjáték kispesti előadásán a Turay Ida Színház társulata házasságuk ötvenedik évfordulója alkalmából köszöntötte a két főszereplőt: Tóth Juditot és Cs. Németh Lajost. – 14. oldal.

 

A Wojcek című monodrámát láthatták a nézők február elején Veszprémben, a Latinovits-Bujtor Játékszínben. Az előadást, a teátrum színésze, Gere Dénes Ákos játszotta. A produkciót Büchner drámája alapján írta és rendezte Oláh-Horváth Sári. – 14. oldal.

 

Boráros Imrefelvidéki színművész rendkívül termékeny és sikeres évad derekán jár, jelenleg három monodrámát tart műsoron. – 15. oldal.

 

A tiszaújvárosi születésű Mezei Lajos táncos, színész, kaszkadőr, a Magyarországi Szerb Színház nemrég kitüntetett Magyar Teátrum-díjas műszaki vezetője életéről, munkájáról nyilatkozott a lapnak. – 15. oldal.

 

Meződi Józsefa „Papa”, avagy „Kosaras Józsi”, avagy az „Öreg”, az Apostol együttes frontembere január 26-án ünnepelte hetvenedik születésnapját. Interjú a 16. oldalon.

Image

Megjelent a Magyar Teátrum februári száma

Megjelent a Magyar Teátrum harmadik évfolyamának második, februári száma. A Magyar Teátrumi Társaság 16 oldalas, színes A/3-as formátumú havilapja megvásárolható országszerte az újságosstandokon, és kilenc vidéki nagyváros színházában (Sopron, Győr, Székesfehérvár, Veszprém, Zalaegerszeg, Kecskemét, Szolnok, Debrecen, Békéscsaba), valamint előfizethető a lapban megadott címen. A Magyar Teátrumban főleg a lapot alapító kilenc vidéki színházról olvashatnak, de találhatnak benne fővárosi és határon túli színházakról, színházi művészekről szóló írásokat is. 

A lap tartalmából:

 

Elvállalta-e Koncz Gábor Petúr bán szerepét Kerényi Imre hívására a Soproni Petőfi Színház Bánk bán előadásában? – 1-8. oldal

 

Hirtling István a Csókos asszony című operettben vendégszerepel a Veszprémi Petőfi Színházban. Az ebből az alkalomból róla készült színészportrét a lap 7. oldalán találják.

 

Állva tapsolt a közönség Szolnokon, Márai Sándor Kalandjának bemutatóján. Mi lehetett az oka e spontán elragadtatásnak? – 1-5. oldal.

 

A magyar kultúra napja előestéjén mutatta be a debreceni Csokonai Színház Szőcs Gézalibrettója nyomán, Faragó Béla: Ludas Matyicímű daljátékát.A lapban a „Döbröginét” alakító Bódi Mariannával olvashatnak interjút. – 1-8. oldal.

 

Győri Nemzeti Színház Nagy Viktorrendezésében mutatta be Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi: Mária evangéliuma című rockoperáját, melyről a 16. oldalon láthatnak képösszeállítást, a 15. oldalon pedig beszélgetést találnak a Heródest alakító Járai Máté színésszel. – 1-15-16. oldal

 

Crespo Rodrigoval, a székesfehérvári Vörösmarty Színház színészével, atatabányai Jászai Mari Színházúj igazgatójával készült interjút olvashatnak a lap 3. oldalán.

 

A kecskeméti Katona József Színház február 25-én mutatja be Shakespeare Harmadik Richárdcímű darabjátCseke Péter rendezésében. A készülő előadás két szereplőjével: Réti Erikával és Bognár Gyöngyvérrel beszélgetett a lap munkatársa. – 4. oldal.

 

Szentmiklósi Ildikóról, a Veszprémi Petőfi Színház Magyar Teátrum-díjas ügyelőjéről az 5. oldalon olvashatnak portrét.

 

Goldoni: Hebehurgya hölgyek című darabját február 27-én mutatják be Kecskeméten, a Kelemen László Kamaraszínházban. Réczei Tamás rendezővel és a főszereplő Danyi Judittal a 6. oldalon olvashatnak interjút.

 

Január végén mutatta be a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház Ken Ludwig Primadonnák című vígjátékát, Méhes László rendezésében, aki a 9. oldalon osztja meg gondolatait a lap olvasóival.

 

Ugyancsak a 9. oldalon beszélget a lap munkatársa Böhm György rendezővel, arról, hogy a Soproni Petőfi Színház a Turay Ida Színházzal közösen mutatta be február 12-én Robert Thomas: Nyolc nő című bűnügyi vígjátékát.

 

Második alkalommal adták át Az Év Legígéretesebb Ifjú Színészének járó elismerést január 15-én, a kecskeméti Színészbálon. A díjjal idén Aradi Imrét tüntette ki a Színészek az Ifjúságért Alapítvány kuratóriuma. – 10. oldal

 

A lap 14. oldalán a szolnoki Szigligeti Színház Én és kisöcsém, illetve a Békés Megyei Jókai Színház Stuart Mária előadásairól olvashatnak kritikát, illetve kritikaszemezgetést.

 

A 16. oldalon a Turay Ida Színház kulisszatitkaiból tudhatnak meg részleteket arról, hogyan alszanak és ébrednek a „Turay urai”.

Magyar Teátrum

 

Megjelent a Magyar Teátrum februári száma

Megjelent a Magyar Teátrum második évfolyamának második, februári száma. A Magyar Teátrumi Társaság 16 oldalas, színes A/3-as formátumú havilapja péntektől megvásárolható az ország szinte valamennyi újságosstandján, és kilenc vidéki nagyváros színházában (Sopron, Győr, Székesfehérvár, Veszprém, Zalaegerszeg, Kecskemét, Szolnok, Debrecen, Békéscsaba), valamint előfizethető a lapban megadott címen. A Magyar Teátrumban főleg a lapot alapító kilenc vidéki teátrum életéről olvashatnak, de találhatnak benne fővárosi és határon túli színházakról szóló írásokat is.

 Image

 A februári szám tartalmából:

A címlapon induló Premier rovatban Huszti Péterrel soproni Petőfi Színház beli rendezése kapcsán beszélget a lap munkatársa. – 1-2. oldal.

A Rivalda rovatban, az első és harmadik oldalon a székesfehérvári Vörösmarty Színház Kabaré előadásának két főszereplőjével Tompos Kátyával és Farkas Gáborral olvashatnak interjút.

A szintén a címlapon kezdődő Látcső rovatban Jókai Anna írónő azon gondolataiból olvashatnak néhányat, amelyeket Debrecenben, a Csokonai Színházban mondott el, a Magyar Kultúra Napja alkalmából.1-15. oldal.

Az első oldalon induló cikkből megtudhatják, hogyan lett a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója Oberfrank Pál. 1-2. oldal.

Szintén az első oldalon kezdődik a lap interjúja Besenczi Árpáddal, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház frissen kinevezett igazgatójával

A 3. oldalon megtudhatják milyen díjat kapott a szolnoki Szigligeti Színház.

A lap 4. oldalán, Funtek Frigyessel olvashatnak beszélgetést a Győri Nemzeti Színház Rinocérosz bemutatója kapcsán.

Szintén a 4. oldalon találnak egy cikket Gere Dénes Ákosról, a Veszprémi Petőfi Színház színészéről.

A lap 5. oldalán a szolnoki színház Leányvásár bemutatójáról és annak egyik főszereplője: Kertész Marcella elismeréséről olvashatnak.

A 6. oldal Kéner Gabriella kecskeméti és Tarpai Viktória beregszászí színésznővel olvashatnak interjút

A 7. oldalon Valló Péter rendező Veszprémjéről, és Kőszegi Ákos kecskeméti színész három (pontosabban négy) szerepéről olvashatnak.

A 8. oldalon Gemza Péter, Újhelyi Kinga és Nagy-Kálózy Eszternyilatkozik a debreceni Csokonai Színház rendhagyó Goethe bemutatójáról.

Ugyancsak a 8. oldalon olvashatnak Balázs Péter színész-igazgató szolnoki bravúros beugrásáról.

Debrecenben emlékesttel és emlékkiállítással emlékeznek Soós Imre 80. születésnapjára. – 9. oldal.

A lap 9. oldaláról tudhatjuk meg milyen eredménnyel zárult Szolnokon az Ádámok és Évák Ünnepe.

A 10. oldalon, a Határtalanul rovatban az egykori révkomáromi Bástya Színházról és a kassai Thália Színház megmentéséről olvashatnak.

A Négyszögletű Kerek Erdő kecskeméti bemutatójáról a zeneszerző: Radványi Balázs beszél a 11. oldalon.

Ugyancsak a 11. oldalon olvashatnak a veszprémi három színházi muskétásról.

A 14. oldalon a győri Hunyadi László és a debreceni Turandot operaelőadásokról olvashatnak.

A 15. oldal Fórum rovatában Hogyan tovább címmel olvashatnak vitaindítót a szolnoki színház vezetőitől.

A 16. oldalon Deme Gábortól, a szolnoki színház rendezőasszisztensétől tudhatnak meg részleteket a Duna tévével közös szilveszteri műsorról.

A szín-játék nyertese egy baracskai olvasónk. – 16. oldal.