Itt a táska, hol a táska?


A Lady Oscar nemrégiben került a Békéscsabai Jókai Színház színpadára, Radó Denise Jászai Mari-díjas érdemes művész rendezésében, és teltházas előadásokon nevetteti meg a közönséget. Szilágyiné Szabó Ágnes tudósítása.

Clara Barnier-t a tenyerén hordozza a szerencse, mindene megvan, amit egy átlagos nő szeretne: karrierje megdönthetetlen, a cége virágzik, luxusutazásokra jár, csodás az otthona, a lánya mellett egy pillanatot sem unatkozik. A sofőrje egy macsó, a masszőrje aranyérmes bokszoló, a férje pedig… mondjuk azt, hogy extravagáns. „Valóságos pittbull”, mondja róla élete párja, a titkárnője szerint csak „levitézlett hisztérika”. Megszokta, hogy mindent és mindenkit ő irányít, épp ezért éri váratlanul, amikor a dolgok egy napon kicsúsznak a kezéből. A lánya fellázad, amihez a férj örömmel nyújt segédkezet, Clara néhány óra alatt majdnem elveszti két alkalmazottját, egy harmadik pedig még ennél is rosszabbul jár…

Clara (Komáromi Anett) nem áll készen arra, hogy lemondjon domináns szerepéről, így a folyton változó feltételek között kiválóan lavíroz és szervez, és kénytelen is cselekedni, hiszen házanépe nem épp az eszéről ismerszik meg. Nathan, a félszeg könyvelő (Csomós Lajos Jászai Mari-díjas színművész), amikor kell, a sarkára tud állni – tulajdonképpen kettejük párharca húzódik végig az egész darabon. Hogy minden jól végződik-e? Természetesen – de persze nem ez a lényeg, hanem hogy mi, nézők másfél órára elfelejtjük minden gondunkat-bajunkat, és harsányan nevetünk, sőt kacagunk a darabon, hiszen még a tapsrendbe is jut poén.

Főhőseink méltó társai a mellékszereplők: az ezúttal különleges jelmezekben pompázó Nagy Róbert (Maxim), a nem annyira okos sportoló-masszőr Thibault (Katkó Ferenc), a ranglétrán lábát sikeresen megvető Camille (Veselényi Orsolya), a hisztikirálynő Laura (Csonka Dóra) és a szinte bábuként rángatott Valentine (Kiss Viktória).

A lendületes előadást erősíti az okosotthon mint helyszín (Egyed Zoltán tervezésében), a Csík György által megálmodott markáns, néha hivalkodó jelmezek, a felszabadult játék, a gegek – összességében felszabadult, szórakoztató előadást láthat az, aki megtekinti a komédiát.

Szilágyiné Szabó Ágnes

Fotó: Bere Mátyás /jokaiszinhaz.hu