Évadnyitó társulati ülést tartott a Miskolci Nemzeti Színház


197. szezonjában zenés, klasszikus és kortárs darabokkal várják a közönséget.

Béres Attila igazgató szerint sok és nehéz munka vár a társulatra a következő hónapokban. “Amellett, hogy felújítjuk az előző évad előadásait, az új évad próbái is elkezdődnek, esténként pedig már előadásokkal várjuk a közönséget” – idézi az igazgatót a színház közleménye.

Már augusztusban és szeptemberben számos fesztiválmeghívás vár a társulatra, amely a nyíregyházi VIDOR Fesztiválon, a Városmajori Színházi Szemlén és a X. Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén is fellép. A Miskolci Balett részt vesz a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón, a János vitéz című előadás pedig meghívást kapott a nagyváradi Infinite Dance Festivalra.

A 20. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába két miskolci előadás is bekerült: a Feketeszárú cseresznye és A vadkacsa című színmű. A járványügyi helyzet miatt a találkozót későbbi időpontra halasztották, azonban a fesztivál tervezett időpontjában Miskolcon látható a két előadás.

Mint írják, a színház arra törekszik, hogy az elmaradt előadásokat minél hamarabb pótolja, erről a jegyiroda folyamatosan értesíti a nézőket. A biztonsági intézkedések újra élnek a színházban, és remélik, hogy zavartalanul indulhat el az új évad.

Augusztusban a színház felújítja a Francia rúdugrás, a Szerelmes Shakespeare, a Rózsa és Ibolya, a Betörő az albérlőm, a Feketeszárú cseresznye, A velencei kalmár, A vadkacsa és a Hegedűs a házetetőn című előadást.

Az új évad produkciói közül a Linda Vistának és a Szentivánéji álomnak kezdődik el a próbafolyamata, valamint a Bál a Savoyban premierjére is készülnek. Emellett a Gépnarancs című táncelőadás próbái is folytatódnak, hogy minél hamarabb láthassa a közönség a Miskolci Balett produkcióját – áll a közleményben.

Az új évadban öt nagyszínházi premiert terveznek. A szezon a Bál a Savoyban című operettel indul Szőcs Artur rendezésében. Shakespeare Szentivánéji álom című művét Rusznyák Gábor állítja színpadra. Béres Attila rendezésében egy musical, Mel Brooks és Thomas Meehan Producerek című műve látható. A kékszakállú herceg vára című operát Szabó Máté állítja színpadra. Szomory Dezső Hermelin című színművét Mohácsi János rendezésében tűzik műsorra.

A Kamaraszínház négy bemutatónak ad otthont. A Hamupipőke című zenés mesejátékot Markó Róbert állítja színpadra, Tracy Letts művét, a Linda Vista című vígjátékot Keszég László rendezésében mutatják be. Harold Pinter Hazatérés című tragikomédiáját Ascher Tamás állítja színpadra. A Miskolci Balett előadásában Petőfi Sándor elbeszélő költeménye, A helység kalapácsa elevenedik meg Kozma Attila rendezésében.

A közlemény szerint Borkuti László közművelődési és turisztikai tanácsnok az évadnyitó társulati ülésen kiválónak nevezte a város és a színház együttműködését, és azt ígérte, hogy az ezután is problémamentes lesz. Hozzátette: a színház fennállásának közelgő 200. évfordulóját méltó módon kívánja ünnepelni a város.