Éjjeli menedékhely Eperjes hitével

Nagy siker a veszprémi Gorkij-bemutató

Nagy sikert és zúgó vastapsot hozott a Veszprémi Petőfi Színházban az Éjjeli menedékhely bemutatója. A megyei lapban megjelent kritika szerint a darabot színpadra állító stábra átragadt Eperjes Károly rendező hite, klasszikus színházfelfogása, s ez eredményezte a ragyogó színészi alakításokat is.

Makszim Gorkij Éjjeli menedékhely című színművét mutatta be a Veszprémi Petőfi Színház november végén. Eperjes Károly 2008 óta művészeti tanácsadója a Veszprémi Petőfi Színháznak, de rendezőként először mutatkozott be.

– Már az első évben szerettem volna megrendezni ezt a darabot, amikor Bujtor Pistával Veszprémbe jöttünk, de úgy éreztem, nem ismerem még annyira jól a társulatot – jelentette ki Eperjes Károly, akiben a vörösiszap katasztrófa erősítette fel a gondolatot, hogy színpadra kell állítania ezt a művet.

– A kolontári tragédiáról szerettem volna íratni egy darabot, több íróval beszéltem, például Szakonyi Károllyal, aki el is kezdte a munkát, de azt mondta, nagyon dokumentum ízű. Javasolta, rendezzem meg inkább az Éjjeli menedékhelyet, mert az ugyanerről a témáról szól. Társulatépítő darab, pár szereplővel kiegészítve, jól ki tudtuk osztani a szerepeket. Az Éjjeli menedékhely olyan egyetemes alkotás, mint a Hamlet vagy a Tartuffe. Ezek a művek ma is élnek, nem múlnak el soha, nem kell őket modernizálni, csak jó előadásban a közönségnek kínálni. A rendezést mások mellett Major Tamástól, Taub Jánostól és Vasziljevtől is tanultam, akiket a legnagyobb rendezők között emlegetnek. Sajátságos az, ahogyan rendezek, a Taub-Vasziljev módszert tettem magamévá, a kettőt együtt használom. Nem is szoktam rendezni, csak akkor, ha egy darabhoz még nem nyúltak úgy hozzá, ahogyan ez a két ember tenné – mondta a Kossuth-díjas művész.

Image

Eperjes Károly és Reviczky Gábor

Oberfrank Pál a veszprémi színház igazgatója a Báró szerepét formálja meg az előadásban.

– Örülök, hogy elérkeztünk ahhoz a pillanathoz, hogy Eperjes Károly rendezett bennünket, hogy szinte a társulat valami nagyszerű együttlétben készült, emelkedetten, átérezve a pillanat kegyelmi voltát. Sok barátunk is eljött, hogy velünk legyen ezen az úton, amelyen csodálatos vezetőnk kísér minket minden színházi tapasztalatát, erejét, hitét belénk öntve. Ezért szeretünk színházat játszani, ez méltó a nagy elődökhöz, a veszprémi közönséghez. Mindnyájan emberek vagyunk, más és más úton keressük azt az Egyet, amely megmenthet a végső kiüresedéstől. Reménykedem, hogy elérünk a szívekhez-lelkekhez, és felmutatjuk azt a kis Fényt, amely a végső üdvösséghez vezet egyenként mindannyiunkat – így ajánlotta a direktor a nézők figyelmébe a darabot.

Premierkor a nézőtéren a város vezetése, önkormányzati képviselők, országosan ismert politikusok, népszerű, legendás művészek, rendezők szorítottak a produkcióért. Íme, néhányuk véleménye az előadásról:

Marton László, Kossuth-díjas, a Vígszínház főrendezője, egyetemi tanár:

Image

– Ihletett este volt. Nagyon különleges és gyönyörű darab az Éjjeli menedékhely. Arról szól, hogy miért vagyunk a Földön, tulajdonképpen a létezésnek és az emberi célok természetének legvégső vizsgálatára vállalkozik Gorkij. Éreztem, hogy a társulat hisz ebben a darabban, nagyszerű alkotógárdát láttam, őszintén, szívből gratulálok mindenkinek. Eperjes Károly rendezőként nagyszerűen dolgozott, a csapat fantasztikus volt, csodálatos és filozofikus Székely László díszlete, Jánoskúti Márta pedig a legnagyobb jelmeztervező az országban. Boldog vagyok, hogy itt lehettem.

Tordy Géza, Kossuth-díjas, a Nemzet Színésze:

Image

– Mindig a nagy találkozásokat jelenti számomra az Éjjeli menedékhely. Kamaszkorom hatalmas élménye volt ezt a darabot végignézni a Madách Színházban Tímár Józseffel, Darvas Ivánnal, Dayka Margittal, Kiss Manyival, Soós Imrével. Sokszor láttam később is az előadást különböző rendezésekben, játszottam a színpadon Luka szerepét, tévéfilmen a Színészt. Mostantól megint egy újabb szép színházi élményt és emlékezetes találkozást szimbolizál nekem ez a mű.

Szilágyi Tibor, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának tagja:

– Nagyszerű színházi élményt kaptam, kiváló színészi alakításokkal együtt. Ebben a darabban olyan szerepek vannak, amelyeket az ország legnagyobb művészei játszottak, közülük sokan már fent ülnek a színészpanteonban, s szerintem, ma örömmel néztek le Veszprémre. Örülök, hogy itt lehettem, hiszen ide is tartozom. Gratulálok Eperjes Károlynak és az egész stábnak!

Image

Szilágyi Tibor és Dömölky János

Oscar-díjas rendező a nézőtéren

Szabó István Oscar-díjas és Kossuth-díjas magyar filmrendező, Hábermann Jenő producer társaságában a bemutató utáni napokban tekintette meg az előadást. A magyar filmművészet európai hatású és nemzetközi rangú alkotója nem először járt a veszprémi teátrumban, most Eperjes Károly meghívására érkezett.

Image

Hábermann Jenő és Szabó István

Varga Róbert

Fotó: petofidzinhaz.hu