Az Ifjú barbárokat és a Macbettet mutatja be Budapesten a kolozsvári magyar színház


Két előadással, az Ifjú barbárokkal és a Macbettel vendégszerepel áprilisban Budapesten, a 10. Nemzetközi Színházi Olimpián a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

Az erdélyi teátrum hétfői közleménye szerint április 19-22. között négy alkalommal lesz látható az Ifjú barbárok ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében a budapesti Nemzeti Színház Gobbi Hilda termében. Az előadás a IX. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) programjában is szerepel.

Április 27-én, csütörtökön a Vígszínházban tekintheti meg a közönség Eugene Ionesco Macbett című abszurd drámáját Silviu Purcarete rendezésében.

Az Ifjú barbárok című előadás Bartók Béla és Kodály Zoltán életéből inspirálódva, Vecsei H. Miklós szövege és az alkotócsapat improvizációi alapján jött létre koprodukcióban a Gyulai Várszínházzal.

Imre Évát az előadásban Barbár B. szerepének megformálásáért a 2022-es év legjobb női főszereplő díjára jelölte a Románi Színházi Szövetség (UNITER). A színésznőt alakításáért tavaly a Gyulai Várszínház Őze Lajos-díjjal tüntette ki.

A másik főszerepet Szűcs Ervin alakítja, további szerepekben Albert Csilla, Bodolai Balázs, Farkas Loránd, Gedő Zsolt, Tőtszegi Zsuzsa és Váta Lóránd látható.

Az előadásban négy ifjú néptáncos, András Katalin-Bíborka, Lakatos Ágnes, Kacsó Nimród-Károly és Vincze-Pistuka Hunor, valamint a Tokos Zenekar is játszik.

Az Ifjú barbárok díszlettervezője Csíki Csaba, jelmeztervezője Cs. Kiss Zsuzsanna, zenei vezetője Mester Dávid, koreográfusa Berecz István.

A Macbett című előadást a 2021-es év UNITER válogatózsűrije a legjobb előadás díjra jelölte. Rendezője Silviu Purcarete, az alkotócsapat további tagjai: Helmut Stürmer díszlettervező, Lia Mantoc jelmeztervező, Vasile Sirli zeneszerző, Visky András dramaturg.

Az előadás címszerepét Bogdán Zsolt alakítja, további szerepekben Viola Gábor, Bács Miklós, Vindis Andrea, Dimény Áron, Váta Lóránd, Bíró József, Kántor Melinda, Pethő Anikó, Román Eszter, Balla Szabolcs, Bodolai Balázs, Buzási András, Gedő Zsolt, Kiss Tamás és Marosán Csaba látható.