Csárdáskirálynő Fesztivál az Operettszínházban a magyar operett évében


Csárdáskirálynő Fesztivált szerveznek az Operettszínházban a magyar operett évében június 3. és 11. között. A rendezvényen magyar, litván és francia előadást is láthat a közönség – közölte a teátrum az MTI-vel.

Mint írják, a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia programsorozatához csatlakozva a Budapesti Operettszínházban június 3. és 11. között a Csárdáskirálynő(k)é a főszerep. A fesztiválon három nemzet, magyar, litván és francia “mérkőzik meg” saját feldolgozásaival Kálmán Imre klasszikusából – áll a közleményben.

Mint kiemelik, a 2023-as év hivatalosan is A magyar operett éve, így különösen izgalmasnak ígérkezik a nemzetközi alkotásokat felvonultató találkozás.

Június 3-án 19 órától az Operettszínház Csárdáskirálynő-produkciója nyitja meg az eseményt. Az előadás – a Margitszigeti Szabadtéri Színpad előbemutatója után – 2019 szeptemberétől került a Budapesti Operettszínház repertoárjára, hármas szereposztásban, Vidnyánszky Attila rendezésében, Bozsik Yvette koreográfiájával, Cziegler Balázs díszletével és Berzsenyi Krisztina jelmezeivel.

Mint írják, a darab főúri, bohém szereplőivel, szerelmi bonyodalmaival és fülbemászó dallamaival maga a könnyedség emlékműve, ugyanakkor megjelennek benne a történelmi Magyarország, az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásának viharfelhői is.

A fesztivál második előadása, amely a Silvia címet viseli, június 7-én látható, a litván Kaunas-i Állami Zenés Színház társulatának fellépésével.

A Csárdáskirálynőt 1946 óta többször is színre vitte a litván színház. A rendező, Rita Bunikyte áthelyezte a cselekményt a 20. század korai éveibe, egy varietészínházba.

“A mi Silvia előadásunk tele van látható és láthatatlan hősökkel, akik mind a szerelemért harcolnak” – mondta a rendező, hozzátéve: K. Daujotaite jelmeztervező alkotásai nagyon pontosan jelenítik meg Kaunas város divatját az 1930-as években.

Június 10-én francia nyelven szólal meg a Csárdáskirálynő, Princesse Czardas címmel a Bordeaux-i Lychore társulat és a Aix-les-Bains-i Operettfesztivál előadásában.

A produkciót Jean-François Vinciguerra rendezésében, Estelle Danvers koreográfiájával tekinthetik meg a nézők.

A fesztivál június 11-én a “Best of Csárdás” gálakoncerttel ér véget, amelyen a három társulat művészei vesznek részt, közösen ünnepelve a világhírű Kálmán-művet.

A fesztiválról további információ az Operettszínház honlapján, a https://bit.ly/3KNvV31 linken érhető el.