Ádámok és Évák Ünnepe Szolnokon

Avagy játsszuk el együtt Az ember tragédiáját!

A Szigligeti Színház – Jókai Anna Kossuth-díjas író, Szalay Ferenc Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere és Balázs Péter színész, a Szigligeti Színház igazgatója védnökségével – hagyományteremtő szándékkal hívja életre az Ádámok és Évák Ünnepét Szolnokon. Ezzel a kezdeményezéssel a középiskolás diákoknak teremt lehetőséget, hogy a színházhoz közelíthessenek, önképzőköri formában ismerkedhessenek meg a magyar kultúra világszínvonalú, klasszikus műveivel. Balázs Péter nem titkolt szándéka, hogy egy nemzeti hagyományt alapozzon meg Szolnokon. A bemutatót, azaz az Ádámok és Évák Ünnepét 2010-ben, a Magyar Kultúra Napja előtt, január 18-án tartják meg.

Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója erős hidat kíván építeni a szolnoki ifjúság és a Szigligeti Színház között. Olyan hidat, melyen a felnövekvő generációk hosszú sora örömmel és biztonsággal lépdelhet át az iskolapadból a színház csodákat teremtő világába.

Az Ádámok és Évák programban résztvevő diákok egy csoportja

Az Ádámok és Évák egy középiskolák közötti évenkénti nemes versengés. Hagyományteremtő, pedagógiai szándékkal. Az ifjak „testközeli” kapcsolatba kerülhetnek a magyar színikultúra kiemelkedő irodalmi alkotásaival, a saját hangjukon hallhatják Madách, Vörösmarty és Katona halhatatlan sorait. Reményeik szerint egy életre szóló élménnyel gazdagodnak, színházértő, színházigénylő polgárok válnak belőlük.

Az érettségizőktől már kevesebb aktivitást várnak, ők a továbbtanulás megpróbáltatásaival küzdenek. Eredeti tervük az, hogy három éves ciklusokban, évente más és más darab kerül műsorra. Első évben: Az ember tragédiája, 2. évben: Bánk bán, 3. évben: Csongor és Tünde, a 4. évtől újra Az ember tragédiája, és így tovább. Így minden középiskolás mind a három alap-darabbal találkozhat egyszer!

Az ember tragédiájának ősbemutatója 1883. szeptember 21-én volt. Ez a Magyar Dráma Napja. 2009-ben rá következő napon sorsolták ki a jelentkezett iskolák között a 15 színt. A résztvevő iskolák számának függvényében kell egy, illetve két színt létrehozniuk a csapatoknak. Mivel hét középiskola jelentkezett, minden csoport 2-2 színt mutat be.

Irodalomtanárok – önkéntes alapon – toborozták a diákokat. Azoknak, akik jelentkeztek, kiadták a kisorsolt színt, hogy osszanak szerepet, próbáljanak, készüljenek a januári bemutatóra. Ezt meg is tették, s bár a különféle vírusok támadják a társulatokat, a fiatalok hősiesen próbálnak.

Image

Az erősen meghúzott szövegpéldányt a Szigligeti Színház megküldte az iskoláknak, minden szín-csoport maga készíti, szervezi a megfelelő kellékeket, jelmezeket, melyekre szükségük van. Kreativitás, önállóság mindenek felett!

A színház – igény szerint – biztosít minden csoportnak egy-egy „korrepetítort”, színészt, akik segítenek a munkafolyamat során.

Január 18-án a zsűri megnézi az előadást, utána díjkiosztás. A következő évben a nyertes csoport diákjai kedvezménnyel kapják ifjúsági bérletüket, illetve egyéb nagy értékű díjakkal gazdagodhatnak!

Az ember tragédiájában 15 szín van. A „szín”-ek versengnek tehát. Ugyanígy a legjobb egyéni teljesítményeket is díjazzák.

Az Ádámok és Évák az első évben Szolnok városának ünnepe, de a második évben már megyei, illetve Teátrumi Társasági, később akár országos, még később határokon átívelő, nemzeti mozgalommá nőheti ki magát! Úgy legyen!