Úton – II. Jel Fesztivál Debrecenben

A Csokonai Színház három évvel ezelőtt szervezte meg először a Jel Fesztivált, Nagy József világhírű magyar koreográfus művészetének bemutatására. A II. Jel Fesztivál szeptember 24 és 27-e között lesz Debrecenben. Főszervezője Gemza Péter, aki táncosként szerepel Nagy József franciaországi előadásaiban, de az elmúlt évadban több koreográfusi feladatot is elvállalt, és sikerrel valósított meg a Csokonai Színházban, mára társulatunk meghatározó tagjává vált.

„Nyughatatlan és nagyvonalú alkotóként, Nagy József mindig újabb és újabb járatlan ösvényeket keres előadásaiban, és erre inspirál bennünket is a próbák során. Arra, hogy életben tartsuk a természetes kíváncsiságunkat, és vállaljuk a felfedezéssel együtt járó kockázatokat. A három évvel ezelőtti fesztivál alcíme, „Otthon lenni…” a szülőföldhöz való kötődést emelte vezérmotívummá, a mostani fesztiválunk ennek ellenpontját hangsúlyozza, a vándorlást, az úton levést. Egyik legújabb előadásunkat hoztuk el, hogy megmutassuk, hol tartunk, az azóta eltelt három év után. A mostani fesztiválunk részét képező francia Tumulus projekt szintén vándorlás. Bécsből Debrecenbe majd Magyarkanizsára és végül Párizsba utazik húsz művész (koreográfusok, zenészek, költők) együtt, de mégis mindenki a maga belső útját járva.

Image

A felfedezés, az új találkozások, új élmények reményében keltek útra a Franciaországban igen nagy elismerésnek örvendő alkotók. Találkoznak az itteni művészekkel, diákokkal, akikkel néhány napos műhelymunka keretében együtt dolgoznak. Majd két mozaikszerű összeállításban, szombaton és vasárnap bemutatják nekünk előadásaikat, azt, hogy hol tartanak ma.” (Gemza Péter) A fesztivál programjában szerepel Nagy József egyik legújabb előadása, a Quintett, amelyben partnere Gemza Péter, valamint közvetlen munkatársának, Mezei Szilárdnak egy koncertje is. Reméljük, hogy immár rendszeressé tehetjük színházunkban az őszi Jel Fesztivál megrendezését.