Léda – horvát dráma országos bemutatója a kolozsvári színházban

Robert Raponja rendezésében kerül sor a Léda című dráma nagytermi bemutatójára a Kolozsvári Állami Magyar Színházban szombaton, március 8-án este 8 órától.

A horvátországi Robert Raponja harmadszor rendez a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. 2008-ban Danilo Kiš műve alapján a Borisz Davidovics síremléke című produkciót vitte színre, 2011-ben pedig a horvát drámairodalom egyik legismertebb komédiáját, a Dundo Marojét.

A Léda Miroslav Krleža horvát szerző Glembay családról szóló trilógiájának befejező darabja, az egyetlen, melyet alkotója szerelmi játéknak, majd később karneváli komédiának nevezett el. Krleža (1893-1981) író, költő, esszéista, a XX. századi horvát irodalom egyik legnagyobb alakja, akinek e trilógia hozta meg a rég várt drámaírói elismerést.

Image

„A Léda az egyik legtöbbet játszott darab Horvátországban, fekete komédia, amely egy karneváli éjszakán történik” – állítja a rendező. „Ennek a komikus játéknak a ritmusa a szeretkezés előtti és a szeretkezés utáni jelenetekből épül fel, tele van érosszal, de az erotikát ellenpontozva, Krleža elmúláshoz és halálhoz fűződő sötét gondolataival is. A Léda világa nagyon provokatív: minden szereplő iskolázott, művelt, ám a darab arról is beszél, hogy a művészet a műkedvelésen túl nagy mértékben szól az üzletről is.” A bemutatót megelőző sajtótájékoztatón Robert Raponja arról is beszámolt, nagy kihívás számára a horvát klasszikusok más, ismeretlen közegben való vizsgálata, a kolozsvári társulattal közösen sikerült élővé, érdekessé és aktuálissá tenni a darab összetett világát.

Image

A színpadon megjelenő dekadens, bohém hangulatot idézik a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem diákjai, akik a bemutató előtt és az előadás szünetében az előcsarnokban rajzokat, vázlatokat készítenek majd. A produkció nosztalgikus, húszas évekbeli atmoszféráját megteremtő élő zenét pedig a kolozsvári Jazzybirds együttes játssza (Szép András – zongora, Antal Attila – nagybőgő, Csergő Domokos – dobok, Réman Zoltán – szaxofon).

Az előadás létrehozásában közreműködött Robert Raponja állandó munkatársa, Massimo Brajković zeneszerző, Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmeztervező, valamint Visky András dramaturg. A színpadi mozgást Sinkó Ferenc jegyzi, a rendező asszisztenseként Molnár Róbert vett részt az előadás megvalósításában.

Image

A Léda főbb szerepeit Szűcs Ervin, Györgyjakab Enikő, Hatházi András, Bogdán Zsolt, Kató Emőke játsszák, további szerepekben Orbán Attila, Csutak Réka, Vindis Andrea, Varga Csilla, Kántor Melinda, Sigmond Rita, Balla Szabolcs, Bodolai Balázs, Fogarasi Alpár látható.

A nagytermi produkció a bemutatót követően március 12-én, szerdán, valamint március 21-én, pénteken este 8-órától lesz ismét műsoron. Áprilistól az előadás kezdési időpontja este 7 órára módosul.