Tündöklő Jeromos Kézdivásárhelyen

 

A Kézdivásárhelyi Városi Színház évadnyitó előadásaként 2010 október 8-án bemutatta Tamási Áron: Tündöklő Jeromos című színművét, Török Viola rendezésében.

 

Tamási Áron 1936-ban megírt darabja a mindenkor aktuális politikai történeten túl, ami az idegen és hamis vezérről valamint a kiszolgálatott népről szól, mélyebb emberi sorskérdést vet fel: a megoldást mástól váró önsajnáltató szolgaság és passzivitás helyett, az egyéni sors- vállalás felismeréséről.

Tündöklő Jeromos a hatalomvágy tükre, mely szembesít önmagunkkal, a bennünk rejtőző hamis ambíciókkal, hiú álmokkal. Jeromos, az ember barátja, rossz lelkiismerete, személy és megszemélyesítés egyidőben, mely sötét félálomként jelenik meg nem túl sikeres életünk újrakezdési „hogyan tovább?” hajnalain. A vele való találkozás önmagunk felismeréséhez és katarzishoz vezet.

A bennünk lévő rossz reális, megjelenése szürreális, ahogy eltűnik, az maga a csoda. A történet egy kisközösségben játszodik, a társadalmi struktúrákban kialakult emberi problémákat vet fel és rávilágít arra, hogy ezekben a problémákban gyors változás és javulás nem történik, amíg a közösség és az egyén nem érik meg rá.

Az öt kézdivásárhelyi színész mellé öt sepsiszentgyörgyi, négy marosvásárhelyi, két kolozsvári és egy külföldi színész csatlakozik.

Tündöklő Jeromos

Színészek: Henn János, Csapó György, Kovács Botond, Tollas Gábor, Veres Előd, Péntek Zsuzsa, Visky Andrej, Sebestyén Melinda, Meszesi Oszkár, Barabás Réka, Kófity Annamária, Debreczi Kálmán, Veress László, László Károly, Szabó Zoltán, Darvas László, Adorjáni Zsuzsa. Dramaturg: Szepessy Katalin. Díszlet, jelmez: Török Viola. Rendező: Török Viola.