Zöldségek harca az igazságért


Alig két héttel az Ördögölő Józsiás olvasópróbája után újabb gyerekeknek szóló darab próbái kezdődtek el a Békéscsabai Jókai Színházban: Veszprém után a békési megyeszékhelyen is színpadra viszik a Hagymácska című orosz népmesét mesemusical formájában Bozsó József színművész, rendező átdolgozásában.

 „Egy csodálatos, már-már romhányis sorokat tartalmazó mesedarabot varázsolt a színpadra Bozsó József, amelynek a zenéjét Kocsák Tibor komponálta”– kezdte az olvasópróbát Seregi Zoltán színházigazgató, majd elmondta: a darabot a Veszprémi Petőfi Színházban mutatták be eredetileg, onnan érkezik a díszletek, a jelmezek és a kellékek nagy része is. „A spórolást tehát elkezdtük” – tette hozzá.

Bozsó József rendezőnek – aki a darabban Hagymapót alakítja – egy orosz népmese alapján készült olasz mese keltette fel a figyelmét, majd visszakereste az eredeti – ahogy fogalmazott – elementáris erejű művet. Az alapján alkotta meg a színpadi dramaturgiát, a verses nyelvezetet. Beleírt egy új karaktert is, Paradicső úrnőt. „Ő egy felsőbb hatalmat képvisel, azt jelképezi, hogy ha van hit, minden megoldható.”

A Hagymácska mesemusicalben egy olyan képzeletbeli világba csöppenünk, ahol mindent a zöldségek és a gyümölcsök uralnak. Itt találkozhatunk Hagymácskával, aki Hagymapó jogaiért harcol, miután Tormagasságos uraság és félelmetes uborkahadserege megpróbálja elnyomni őt.

A harcban nincs egyedül, több barátja, így Retek Rita, Körte hegedűművész és Tökficsúrfi is megjelenik a történetben, hogy a legkülönfélébb csínytevésekkel és tréfákkal törjön borsot a rettegett nagyúr orra alá.

A címszerepelő Hagymácskát játszó Szász Borisz elmondta, szimpatikus számára a történet, és több hasonlóságot felfedezett saját maga és a színpadi karaktere között. „Hagymácska igazságérzete nagyon erős, és ez rám is igaz”. Mondja is a darabban: „nem tűröm a gazságot, szomjazom az igazságot” – ismertette karakterét a színész.

A mesemusicalben Szász Borisz mellett Király M. Alexandra, Nagy Róbert, Csonka Dóra, Besztercey Attila, Puskás Dániel, Nádra Kitti és Kiss Viktória mellett a békéscsabai Színitanház harmadéves hallgatói szerepelnek.

A darab december 5-én mutatkozik be a nagyközönség előtt.