Závogyán Magdolna: a kihívással élőkért tett erőfeszítések eredményeként emlékezetes művészi élmények születhetnek


A kihívással élőkért tett erőfeszítések eredményeként emlékezetes művészi élmények születhetnek – hangsúlyozta Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára kedden, az autizmus világnapján a Veszprémi Petőfi Színházban tartott rendezvényen.

Mint mondta, a Veszprémi Petőfi Színházban az autizmussal élők teljes biztonságban érezhetik magukat.

Hangsúlyozta: a színház akadálymentesítése közös cselekvés eredménye, együttműködés nyomán születnek meg az emlékezetes élmények.

Szavai szerint “manapság nehéz meglelni a helyes utat, az útjelzőket, hiszen számtalanszor kihúzzák, áthelyezik ezeket. Ám sokan újra elhelyezik az útjelzőt, ezt a küldetést vállalta magára a Petőfi Színház”.

A Veszprémi Petőfi Színház tavaly január elsejével kapta meg az autizmusbarát intézmény minősítést – mondta el Kellerné Egresi Zsuzsanna, a színház igazgatóhelyettese, kreatív menedzsere, aki az eseményen ismertette a teátrum érzékenyítő fesztiválja, a VII. Lélektől Lélekig Fesztivál programját is.

Veszprém, 2024. április 2.
Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes, kreatív menedzser (k) bemutatja az autizmussal élő nézők számára elérhető csomagot, mellette Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kultúráért felelős államtitkára (b) és Brókés Judit, az AutiSpektrum Egyesület elnöke (j) a Veszprémi Petőfi Színház VII. Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Ereje Fesztiváljának programbejelentő sajtótájékoztatóján a színház előcsarnokában az autizmus világnapján, 2024. április 2-án.
MTI/Vasvári Tamás

Április 18-án, a fesztivál nulladik napján Anat Gov Happy Ending című történetét láthatják a nézők Tasnádi Csaba rendezésében. Másnap a Lublini Színházterápia Társulat a Makrancosok című darabot mutatja be.

Április 20-án láthatják az érdeklődők a Nyomik című filmvígjátékot, amely mozgáskorlátozott emberek kihívásaival szembesíti a nézőket. Állati művészet címmel állat és ember kapcsolatáról rendeznek beszélgetést, Wil Calhoun Balkon kilátással című komédiáját pedig az Orlai Produkciós Iroda hozza el a fesztiválra. A második napon tartják Topolcsányi Laura IMAgináció című művének ősbemutatóját Tasnádi Csaba rendezésében, a darab középpontjába a gyászfeldolgozás áll.

A fesztivál utolsó napján a Vuk című mesejáték akadálymentesített előadására várják a gyermekeket, majd Tóth Gabi énekesnővel Ki ítélkezhet? címmel rendeznek koncert-beszélgetést. Végül Testbe zárt ima címmel Horváth Renátó életrajzi táncelőadása lesz látható, amely a kihívással élő egykori táncos életét mutatja be.

Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója az eseményen a teátrum társadalmi szerepvállalásának fontosságát hangsúlyozta.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy polgármesterként missziójának érzi a közösségépítést. Mint mondta, a magas életminőség azt jelenti, hogy az itt élők otthonuknak érzik a várost. A városvezető elismerését fejezte ki, hogy a teátrum az országban elsőként vált autizmusbarát színházzá.