Virtuális kiállításon Balázs Samu


Balázs Samu különös jelensége a magyar színház- és filmtörténetnek. A színiakadémia elvégzése után Kolozsvárott és Nagyváradon drámai hősszerepekben mutatkozott be: sikerrel alakította Ádámot, Bánk bánt, Hamletet.

Balázs Samut mindenki ismerheti a ma is gyakran vetített és mára már legendássá vált Liliomfi című filmből, Szilvay Tódor, a szigorú professzor karakterének megformálójaként.

Balázs Samu özvegye, Majláth Mária színművésznő és fia, Balázs Ádám rendező, majd diplomata az Országos Színháztörténeti Múzeumnak ajándékozta a művész hagyatékát. A feldolgozott színháztörténeti emlékeket egy virtuális kiállításba gyűjtötte össze az intézmény, mely az alábbi linken érhető el:

https://embed.culturalspot.org/embed/exhibit/9QIi5XbjO7ffJA?position=1%3A0

A múltidéző fényképek mellett színháztörténeti jelentőségű levelek – Rátkay Mártontól, Major Tamástól -, továbbá személyes tárgyak is segítik az elhunyt művész emlékének, a kisebbségi magyar színjátszás méltatlanul feledésbe merült hőskorának felidézését.

A 20. század egyik legnagyobb formátumú jellemszínészének pályája Erdélyből a nemzet fővárosába vezet. A Nemzeti Színházban korszakos jelentőségű előadások részese – Pickering ezredes a Pygmalionban, Szerebrjakov professzor a Ványa bácsiban, Malvolio a Vízkeresztben.

Fanyar humora, kimért megjelenése, elsősorban intrikus figurák megformálásakor érvényesült. Távolságtartó eleganciája miatt „a legangolabb magyar színésznek” nevezték. Balázs Samu nemcsak a színházban alkotott maradandót: Makk Károly klasszikus filmjeiből, a megunhatatlan Liliomfiból és az Oscar-díjra jelölt Macskajátékból is emlékezünk rá.