Maradjunk kapcsolatban!

Világszínvonalú lesz a Csiky Gergely Színház színpadi technikája

Világviszonylatban is korszerű, egyes megoldásait tekintve Magyarországon még kevés helyen alkalmazott színpadi technikája lesz a 9 milliárd forintból jövő őszre megújuló kaposvári Csiky Gergely Színháznak – mondta a kivitelező ZÁÉV Zrt. projektfőmérnöke a helyszínen tartott szerdai bejáráson.

    Paksa Csaba beszámolt arról, hogy az úgynevezett alsó gépészetben egy olyan dobforgó is helyet kap, amely lehetőséget nyújt a színpadkép gyors megváltoztatására. Ez a minden igényt kielégítő és költséghatékonyan üzemeltethető világítás- és hangtechnikai berendezésekkel együtt jelentősen növeli az előadások nyújtotta élményt – tette hozzá a főmérnök.
    Közölte, hogy a színház-rekonstrukciós munka készültségi foka 10-15 százalékos, a bontási munkákat és az ehhez kapcsolódó szerkezet-megerősítési munkák nagy részét már elvégezték.
    L. Balogh Krisztina városi főépítész a kivitelezés nehézségét érzékeltetve rámutatott arra, hogy az 1911-ben nyári színháznak tervezett épület vasbeton szerkezetei több helyen a vártnál is rosszabb állapotban voltak, a stabilitás érdekében minden pillért és gerendát meg kellett vizsgálni és megerősítésükhöz a legjobb technológiát kiválasztani.
    Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere emlékeztetett arra: a rekonstrukció része a somogyi megyeszékhely egykori polgármesteréről elnevezett Németh István Programnak, amelyre 2019. végéig 171 milliárd forintot költenek.
    A fejlesztések az élet szinte valamennyi területét érintik, jelentős források jutnak iparterületek kialakítására, utak, járdák felújítására, közintézmények megújítására, Kaposvár "zöld város" céljainak megvalósítására – jegyezte meg.
    Hozzátette, hogy a program szimbóluma a Csiky Gergely Színház, amelynek megújulása a megyeszékhelyet az M7-es sztrádával összekötő 67-es út gyorsforgalmi úttá alakítása mellett régi vágya volt a kaposváriaknak.
    L. Balogh Krisztina a színház-rekonstrukció helyszínén tartott korábbi bejáráson a teátrummal kapcsolatos változásokról elmondta: az ingatlant kívül-belül egyaránt modernizálják. Új helyen lesz a műszaki páholy, az épületben több büfé üzemel majd, a látogatókat a stúdiószínházban a korábbihoz képest "egészen más világ" fogadja.
    Kiemelte, az eredetileg Magyar Ede és Stahl József elképzelései alapján elkészült, 1955-től állandó társulatnak otthont adó, 1965-ben kibővített, de mára korszerűtlenné vált épületnek négy lépcsőháza van, azokat nemcsak tűzvédelmi okokból alakították ki. Az átadásakor 1400 férőhelyes színház állóhelyeire akkor szabadnapos cselédek és a szegényebb rétegek képviselői is váltottak jegyet, a 20. század elején fontosnak tartották elkerülni a különböző társadalmi rétegek keveredését.
    A négy lépcsőház megmarad, de a modernizáció keretében átjárhatókká teszik azokat a műemléki szempontok figyelembe vételével folyó kivitelezés során – mondta el a korábbi bejáráson.

Hirdetés

Cirkuszművészet

Pilinszky Egyenes labirintusa a Fővárosi Nagycirkusz stúdióterében

Cirkoratórium

„Abszurd rendezetlenség és mérnökien tudatos szerkesztés egysége: a véletlen uralma, mely vaskövetkezetkezetességű törvények parancsát juttatja érvényre” – fogalmazott Pilinszky Négysorosáról egy méltatlanul kevésszer idézett irodalomprofesszor, Tamás Attila. Ha élne, jelen lett volna a Hegymegi Máté rendezte Egyenes labirintus-bemutatón, s alighanem az önmagát idéző szavakkal tiszteleg.

(tovább…)

Tovább olvasom

Premier

A vámpír és az Oberon látható az Erkelben

Pénteken Heinrich Marschner A vámpír című műve hangzik el koncertszerű változatban, vasárnap a Kolozsvári Magyar Opera mutatja be Carl Maria von Weber Oberon című alkotását a budapesti Erkel Színházban. (tovább…)

Tovább olvasom

Premier

Mondj egy mesét! címmel készül bemutatóra a Kolibri Színház

Mondj egy mesét! címmel láthatja a közönség a Kolibri Színház legújabb, improvizációra épülő előadását szombaton Budapesten. (tovább…)

Tovább olvasom

Röviden

Elhunyt Ujlaky László Jászai Mari-díjas színművész

Életének 76. évében, kedden elhunyt Ujlaky László Jászai Mari-díjas színművész – közölte a Nemzeti Színházszerdán az MTI-vel. (tovább…)

Tovább olvasom

Premier

Spanyol rendező előadását mutatják be a kolozsvári magyar színházban

Paco Alfonsín spanyol rendező Csehov Regény nagybőgővel című novellája nyomán készült előadását mutatják be szombaton a kolozsvári magyar színházban. (tovább…)

Tovább olvasom

Évadmustra

A Tóték Egerben

Bartalaposi capriccio

TÓTÉK PRODUKCIÓ – a történelem cirkuszának artistái lépnek színre Egerben. Vadonatúj világszámokról nem beszélhetünk, hiszen az emlékezetes filmszatírát – Fábri Zoltán rendezésében, Latinovits Zoltánnal Az őrnagy szerepében – 1969-ben kezdték vetíteni a mozik, sőt Örkény Istvánnak, a kisregényéből maga írta tragikomédiáját már 1967-ben bemutatta a Thália Színház, s az óta levehetetlen darabja a színházi repertoároknak országszerte. Szerepbravúrok sorát kínálja.

(tovább…)

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

%d blogger ezt szereti: