Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a 10. VéNégy Fesztiválra


Világhírű színházi és utcaszínházi társulatok érkeznek a Dunakanyarba; a 10. jubileumát tartó VéNégy Fesztivál június 22. és 25. között a 10. Színházi Olimpia részeként várja a közönséget Nagymaroson.

A fesztiválprogramban az Olomouci Morva Színház szürreális táncelőadása, a Song of the Goat társulat rock-opera performansza, a Kassai Állami Színház összművészeti történelmi játéka és négy utcaszínházi produkció kapott helyet, köztük a Jaroszlav Fedorisin által rendezett, Tarasz Sevcsenko történetét elmesélő ukrán utcaszínházi előadás.

Emellett gyermekelőadások és VR színházi attrakciók is megtalálhatók a kínálatban. A fesztivál nyitóelőadása a Feledi Project Esszencia című táncelőadása lesz június 22-én – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

Mint írják, a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó minden évben izgalmas kortárs előadásokat mutat be a cseh, lengyel és szlovák színházi életből.
Kis Domonkos Márk fesztiváligazgató 10 éve álmodta meg a nemzetközi színházi találkozót – idézik fel a közleményben, kiemelve, hogy a jubileum alkalmából, valamint a 10. Színházi Olimpia részeként minden eddiginél színvonalasabb produkciókat láthat a közönség Nagymaroson.

A nyitóelőadás, Feledi János és az Oláh Dezső Vibratone Quartet Esszencia című produkciója a modern dzsessz és a modern tánc fúziója, tisztelgés a 20. század meghatározó zenei nagysága, Bartók Béla előtt.

Másnap a 10. Színházi Olimpia programjának keretében az Olomouci Morva Színház Vérnász című produkciója lesz látható. Alena Pesková koreográfus, rendező szürreális táncelőadása F. G. Lorca művének feldolgozása.

A világhírű lengyel társulat, a Song of the Goat visszatér a VéNégy színpadára, a Színházi Olimpia részeként különleges rockoperát mutat be. Szophoklész Antigonéját a zene, a szavak, a kortárs tánc és a mozgás eszközeivel értelmezik újra Grzegorz Bral rendezésében.

A zárónapon a Kassai Állami Színház táncszínházi előadása, a Milada Horáková látható Ondrej Soth rendezésében. A több műfajt ötvöző előadás középpontjában a ma nemzeti hősként tisztelt Milada Horáková története áll, akit igazságtalanul elítéltek és kivégeztek az 1950-es évek kommunista Csehszlovákiájában.

A 10. Színházi Olimpia keretében utcaszínházi produkciók is láthatók 23 órától az esti nagykoncertek után.

A programban elsőként, június 22-én Az idő illata című darab, a lengyel KTO Színház előadása, Jerzy Zon utcaszínházi produkciója szerepel, amely egy reményekkel és félelmekkel teli gyermekkor elvarázsolt világába repíti a nézőt.

Akrobaták és óriásbábok a tűz birodalmában: az Exp(O)edíció című produkcióban élő zene kíséretében kelnek életre a tárgyak, megidézve a múlt és jövő képeit. A cseh V.O.S.A. Színház művészei Jakub Vedral szerző-rendező vezetésével turnékon kezdték el írni a darab történetét, amely június 23-án látható.

Mint írják, a színház, a cirkusz és a folklór egyedülálló ötvözeteként Szlovákia első kortárs cirkuszi produkciója, a Younák is szerepel a programban. Akrobatika, tánc, élő zene és a betyárok legendája, amelyet egy valós történelmi személy, Juraj Jánosík alakja ihletett; a Younák Cirkusz előadása június 24-én látható. A nemzetközi csapatot Adrián Schvarzstein spanyol-argentin rendező vezeti.

Június 25-én vasárnap a lembergi Voszkreszennij Akadémiai Színház előadása Ukrajna. Sevcsenko Testamentum címmel látható. Az utcaszínházi előadás Ukrajna történelmét meséli el Tarasz Sevcsenko író, költő, festő, politikai fogoly, az ukrán nemzet szellemi vezetője sorsán keresztül. “A lembergi művészek népük függetlenségért vívott örökös harcát mutatják be, ami az ukrajnai háborús konfliktus idején ma különösen aktuális” – áll a közleményben.

Mint kiemelik, a színházi sátorban látható előadásokra külön színházjegy váltható kedvezményes áron, az akció részeként a nézők az előadás után ingyenesen látogathatják az aznap esti további programokat.

A fesztivál zenei kínálatában a Bagossy Brothers Company, a Halott Pénz, a Carson Coma, a Beton.Hofi, a Dzsúdló, a Blahalouisiana, a Csaknekedkislány koncertje is szerepel, de fellép a holland supergroup, a Kraak & Smaak és az osztrák Cari Cari is.