Véget ért a Gyulai Várszínház 60. évada


A Gyulai Várszínház 60. évada az elmúlt évekhez hasonlóan gazdag, sokszínű, a nézőszámot, a jegyárbevételt, a közönségvéleményeket tekintve pedig még azoknál is sikeresebb volt – tájékoztatta a teátrum csütörtökön közleményben az MTI-t.

A Gyulai Várszínház Művészeti és Társadalmi Tanácsadó Testülete az évadzáró testületi ülésén nívódíjak odaítéléséről döntött, amely a város képviselő-testületének jóváhagyása után válik hivatalossá.

Eszerint a Sík Ferenc-díjat Tapasztó Ernő rendező kapja Verebes Ernő Pengetangó című darabjának megrendezéséért. Az önkormányzat által alapított Havasi István-díjat Sipos Imre színművésznek ítélték John Cristopher-Wood GarázsMacbeth című előadásában és Verebes Ernő Pengetangó című előadásában nyújtott kiemelkedő színművészi teljesítményéért. A teátrum által alapított Őze Lajos-díj jutalmazottjára, az eső következtében elmaradt gyulai bemutató miatt, a testület később tesz javaslatot, Molnár Ferenc Egy, kettő, három és Az ibolya című előadás nemzeti színházi bemutatója után.

A közleményben azt írták, a teátrum június 22. és augusztus 16. között 55 programot valósított meg. Öt fesztivált bonyolítottak le, négy bemutatót valósítottak meg, amiből kettő ősbemutató volt. A bemutatók közül hármat koprodukciós partnerekkel közösen (Pengetangó, Egy, kettő, három, Az ibolya), a GarázsMacbeth című darabot pedig teljes mértékig saját fejlesztésben hozták létre. Emellett Nagy érdeklődés övezte a színházi olimpia előadásait, amelyekből három darabot mutattak be.

A közlemény szerint a nézőszám 14 százalékkal, a jegyárbevétel 16 százalékkal haladta meg a tavalyit.

A jubileumi évad újdonsága a háromnapos Free Zenei Fesztivál volt, ahol 13 ingyenes koncertet hallhatott a közönség – írták.