Valamennyien tanúk vagyunk

Megkezdődtek a színpadi próbái a Thália Színházban Bacsó Péter Tanú című darabjának, melyet Hamvai Kornél átiratában láthatunk majd december elejétől. Nincs könnyű helyzetben Balikó Tamás rendező, hisz bár ragyogó szereplőket sikerült összeválogatnia, a közönség mindig a sikeres filmhez fogja mérni a produkciót.

A mára már klasszikusnak nevezhető alkotást, a film és a könyv megszületése óta, többször több helyen színre vitték. De ami a könyv lapjain elfér, és a vásznon is megjeleníthető, nem biztos, hogy a színpad deszkáim is éppolyan hatásos. Ehhez kellenek a hiteles megjelenítői a figuráknak, a jó színészek és a dolgok megvalósulásának megálmodója, akinek elképzeléseit látjuk a színen, a rendező.

Balikó Tamás „neveket” válogatott ki, akik sikerre viszik az elképzeléseit. Csányi Sándor, alakítja a történelem viharában komikusan csetlő botló kisembert, Pelikán Józsefet, Cserhalmi György, a diktatúrák elmaradhatatlanul savanyú képpel megjelenő funkcionáriusát, Virág elvtársat, és Szombathy Gyula Bástya elvtársat, aki úgy gondolja, hogy nagy hangja és soha semmit nem értése, már alkalmassá teszi mások vezetésére. Megjelennek még a színen azok az alakok, akik minden rendszerben, minden társadalomban ott kell, hogy legyenek, akár jó akár negatív szerepekben.

A darab műfaja szatíra, de nem lehet felhőtlenül kacagni valamin, aminek hozadékát még ma is nyögi társadalmunk. Az akkori játszadozások, „apró” hibák, félresiklott célkitűzések mindmáig rányomják bélyegüket életünkre. Amikor derülünk tehát a színen történteken, jusson eszünkbe, saját pillanatnyi nyomorúságunkkal is fizetünk ezért a harsány kacagásért.

Ha tehát felmerülne valakiben, aktuális-e még napjainkban is Bacsó darabja, azt kell válaszolnunk, az az időszak alapozta meg, mai „jólétünket” is.

Mindazon által a remek szórakozásnak nincs akadálya.

Tölgyesi Tibor