Vajdasági író kapta a két fődíjat a XV. Magyar Drámaíró Versenyen

A közönség és a zsüri egyformán szavazott – Mobil és GPS nem pótol emberi kapcsolatokat

Díjesővel zárult a XV. Magyar Drámaíró Verseny március 28-án Békéscsabán. A közönség szavazatai alapján a legjobb előadásért járó díját Gobby Fehér Gyula Csörte a számlák felett című drámájának bemutatója kapta. A zsüri a legjobb darab szerzőjének járó díjjal is a vajdasági írót jutalmazta.

A legjobb rendező díjat Tege Antal, a Békés Megyei Jókai Színház művésze érdemelte ki. A legjobb férfi főszereplő Katkó Ferenc, a legjobb női főszereplő Faragó Edit, a legjobb férfi mellékszereplő Gulyás Attila lett, a legjobb női mellékszereplő díját pedig Komáromi Anett kapta.

Image

A verseny izgalmát fokozta, vagyis a résztvevőket is majdnem megtréfálta a számítástechnika, ami ugyebár egész világunkat felforgatta, megváltoztatta rekord idő alatt. S aminek rejtélyeiről, kiismerhetetlenségeiről egyébként az újságcikk maga, így nem véletlenül mindhárom színmű is szólt. Gobby Fehér Gyulának ugyanis már csak két jelenet megírása hiányzott, amikor ,,a gépéből elszállt a darab”, s újra kellett írnia az egészet. Nyílván ezért a zsüri eltekintett az eredetileg a leggyorsabban megírt drámának szánt díj odaítélésétől, és helyette másikat osztott ki. A zsüri különdíjával Csomós Lajos, A XXI. Század Magyar Drámájáért Alapítvány különdíjával Szalay Krisztina színművészt tüntették ki.

Image

A Jókai Színház és A XXI. Század Magyar Drámájáért Alapítvány közös rendezvényén – a hagyományoknak megfelelően – egy újságcikk szolgáltatta az alkotáshoz az ihletet. A Békés Megyei Hírlap szombati számának Csörte a számlák felett – A szolgáltató mosolyog, a kedves ügyfél a haját tépi című cikke alapján kellett a három szerzőnek, Brestyánszki Boros Rozáliának, Gobby Fehér Gyulának és Láng Zsoltnak darabot írnia egyetlen éjszaka alatt.

Image

A két napig próbált produkciót a Jókai Színház közönsége vasárnap este nézhette meg, s ezután döntött a zsüri, illetve szavazott a közönség a legjobbakról, a díjak odaítéléséről. S a Szomszédolás című, a határainkon túli drámairodalmat bemutató sorozat jegyében a három szerző – szerencsére – háromféleképpen értelmezte a cikket, dolgozta fel a témát. Amit aztán a szerzők mellé kisorsolt színész- és háttércsapat, valamint a rendező eléggé eltérő felfogásban állított színpadra.

Image

Legelőször a Csörtető automaták, aztán a Csörte a számlák felett, végül a Csörte, avagy a kommunikáció diadala című előadást láthatta a közönség – akkor még a szerzők nevének ismerete nélkül. Feltűnt, hogy a csörte szó mindhárom címben szerepel, a második darab címe azonos az újságcikkével; sőt, a drámaírók versenyéről szóló tudósításaink is tartalmazzák ugyanezt a kifejezést.

Image

Hernyák György rendezte az elsőként, Tege Antal a másodikként, Fekete Péter igazgató az utoljára bemutatott produkciót. Az első színészcsapatban többek között Jancsik Ferenc és Gulyás Attila, a másodikként fellépő társulatban Cserna Attila és Csomós Lajos, a harmadik darabban Kézdy György, Komáromi Anett és Szabó Lajos lépett fel. A művészekkel együtt versengett a komplett háttérszakma, akik nélkül, mint ismert, nem születhet előadás.

Mint aztán a műsor végén kiderült, Láng Zsolt írta a Csörtető automaták című darabot. Művében a személyesség-személytelenség viszonyát próbálta a középpontba állítani, azt vizsgálta, vajon mennyire tudunk személyesek és önmagunk maradni egy olyan világban, amelynek minden eleme ez ellen szól. Át tudjuk-e lépni azokat a határokat, amelyek korlátoznak bennünket saját elképzeléseinkben? Felvetette az író a kérdést, hogy előjöhet-e belőlünk saját énünk, vagy győz a gépek víziója felettünk. Ez volt az az előadás, amelynek a három közül a legkevesebb köze volt a témához, a cikkhez.

Image

Brestyánszki Boros Rozália meglátta az emberi sztorit, a magyar valóságot, a dramatizálható sorsokat az újsághírben. Ami megrázó és elgondolkodtató abban, hogy mennyire magányosak a technikával nem boldoguló emberek manapság, az minden belekerült a darabjába. Volt csörte, zajos élet, hétköznapi gondok, a kommunikáció diadalmaskodott – ahogyan erre a cím is utalt – az emberek felett, és nem fordítva. Skype, laptop, GPS – mindezzel nem kerültünk közelebb egymáshoz, nem lett tartalmasabb az életünk, ellenkezőleg. Csak a bolondok hajójára ültetett fel bennünket a technika.

Gobby Fehér Gyulának tetszett az újsághír, a benne rejlő téma, és jó érzékkel fogott hozzá, hogy a cikkben közöltek mögé emberi sorsokat állítson, amik megszólítják a nézőket. Csak a szám érdekes, sosem az ember, az automata hang gyermekké teszi, megalázza a felnőttet, aki annyira esetlen, járatlan a bürokrácia világában. Ügyrend, felszólítás, ezek a vezényszavak mindenkiből mást váltanak ki, van, akiből kétségbeesést, másból dührohamot. Kapcsolat, nyomja meg a gombot, reklamáljon máshol, ha van még ideje, ereje, mersze.

Image

Ugye, ismerős helyzetek?! Hatásos zenei aláfestés – It’s my life – erősített meg arról, amit egyébként is tudunk. Hatásos volt, hogy hozzá még egy elidegenítő kerettörténetet is komponáltak az alkotók, hogy jelezzék, amit látunk, azért nem kell olyan komolyan venni, ez mind csak játék.

A közönség szavazatai alapján a legjobb előadás díját Gobby Fehér Gyula Csörte a számlák felett című drámája kapta. A zsüri legjobb szerzőként is a vajdasági írót jutalmazta. Jó érzés, amikor a közönségé és a szakma megítélése egybeesik, mert ez valamit jelez. Így Gobby Fehér Gyula próza, dráma- és hangjátékíró Csuta György és Várkonyi János festőművész egy-egy alkotását is elnyerte.

Image

Sorsolások és ,,gyorsírás” után három produkciót láthatott a békéscsabai közönség március utolsó vasárnapján, majd díjeső hullott a legjobbakra. 16 évvel azután, hogy egy nyári napsütéses délutánon Linka Ágnes szerkesztő –riporter, a XXI. Század Magyar Drámájáért Alapítvány művészeti vezetője férjével, Siposhegyi Péter drámaíróval együtt arról olvasott, hogy Stephen Polikoff felállította a gyorsasági drámaírás világrekordját, a show folytatódott. Akkor az az újsághír adta az ötletet a magyarországi drámaíró verseny meghonosításához. Most a Hírlap cikke, s az idei immár a 15. alkalom volt a megmérettetésre, a hagyomány tovább vitelére; a művészek és a közönség pedig jól szórakozott Békéscsabán.

Niedzielsky Katalin Klára
publicista, színikritikus

Fotók: ATEAM / Nyári A.