Utolsó előadására készül a Pécsi Harmadik Színház


A szombati lehet az utolsó előadása a Pécsi Harmadik Színháznak (PHSZ), amely nehéz gazdasági helyzete miatt egyelőre nem tud tovább működni, és szerdán nyílt levélben kért segítséget a nyilvánosságtól.

Az amatőr és alternatív hagyományokra építő, társulattal nem rendelkező, saját és meghívott produkciókra épülő magánszínház MTI-hez is eljuttatott nyílt levele szerint januárra minden anyagi tartalékuk elfogyott, rezsikedvezményekre nem jogosultak, az állam által biztosított működési támogatás pedig a rezsiköltségek csak töredékének fedezésére elegendő.
Mint írták, már karácsony előtt ki kellett kapcsolni a teátrum épületében a fűtést, és jelen állás szerint január 14-e után nem lesz előadás a pécsi külvárosban álló épületükben.
A színház honlapján, a pecsiharmadikszinhaz.hu oldalon közzétett nyílt levél szerint a teátrum folyamatosan dolgozik a további működést biztosító feltételek megteremtésén és “kétségbeesetten várja színházak és színházi társaságok, alkotók és befogadók, barátok és vetélytársak, művészetpártoló mecénások és tehetős gavallérok, cégek és önkormányzatok, továbbá bankok csapatainak segítségét határon innen és túlról is”.
Felidézték, hogy a teátrum az elmúlt bő három évtizedben a kortárs magyar drámák műhelyeként vívott ki magának országos elismertséget, előadásaikat rangos díjakkal jutalmazták, befogadószínházi tevékenységük részeként pedig 18 határon túli társulat 48 produkciójának 243 előadásával a nemzeti identitás erősítésében eddig is fontos szerepet játszott.