Újrakalibrált a Jókai Színház


A Békéscsabai Jókai Színház is átköltözött a virtuális térbe. Bár programjaikat újra kellett tervezni, sem a szórakoztatást, sem az oktatást, sem a mentális egészség szinten tartását nem szorították háttérbe.

Netszínház

Technikai felszeltségüknek köszönhetően nagyon sok felvétellel rendelkeznek, melyeket színészeikkel egyeztetve rendszeresen megosztanak az online térben nézőikkel. Vidám, derűs előadásokkal szórakoztatják a nagyérdeműt úgy, mint a Varázsfuvola és a Kolozsvári bíró. Tervezik többek között a Csínom Palkó, a Törvénytelen randevú, Csehov Leánykérés, a Diótörő, az Aska és a farkas, a Nyolckor a bárkán, a Ludas Matyi, a Hetvenhét vagy az Elnémult harangok és a Bánk bán című előadásaik online bemutatását is a közeljövőben.

Mesefilm sorozat

Korábban öt film elkészítésére nyert EMMI pályázatot a teátrum. Az eredeti  helyszínek mind Békéscsabán vagy annak közelében találhatók.  A stúdiófelvételekhez a díszleteket a színházból válogatták, a kellékeket, ruhákat, fodrászt, sminkest, lámpákat, zeneszerzőt, színészeket, gépkocsikat szintén a színház biztosította, így csak néhány, speciálisan a filmforgatáshoz szükséges eszközt kellett vásárolniuk. A mesék dramatizálásakor kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy minden színészüknek jusson valamilyen  színészi feladat. Az öt film – amely a kiírás szerint – óvodásoknak készült, a következő volt: Az okos lány, Jávorfából furulyácska, A medve és a macska, Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack és a Szent Balázs legendája. Ezek most szintén megtekinthetők Facebook oldalukon.

Fotó: Lipták Szabolcs • A-Team

A színház nem állt le

A műhelyek dolgoznak, készülnek a Vas Albert 13 almafa című előadásának díszletei, jelmezei és a Megfeszített című rockopera díszletei és jelmezei is. A 13 almafa szereplői Kis József rendezővel online próbálnak, a Megfeszített rockopera zenei anyaga a főszereplőknél van, akik gőzerővel tanulják a dalokat online segítséggel, hogy amikor véget ér a bezártság, minél hamarabb a közönség elé tudjunk állni az új bemutatóinkkal.” – avatott be jövőbeli terveibe Seregi Zoltán, a színház igazgatója. „Nagyon fontos, hogy ebben a kényszerű szünetben se maradjanak hűséges nézőink előadások nélkül és nem csak azért, mert bérletes előadásaink maradtak el, hanem az az erős kapcsolat és szeretet, ami hosszú évek alatt létrejött a színház és nézői között ne szakadjon meg. Arról nem is beszélve, ebben a nehéz helyzetben a színház, a színészek talán meg tudják teremteni azokat a perceket, órákat, ami kikapcsolódást nyújthat, reményt, bizakodást adhat, hogy minél kevesebb nehézséggel, gonddal, fájdalommal vészelhessük át együtt ezeket a heteket.” – hangsúlyozta a teátrum vezetője.

Segélyalap és lelki muníció

Folyamatosan gondolkozunk, törjük a fejünket, hogy mi mindent lehetne még kitalálni, hogy értékesen tölthessük el közönségünkkel együtt az élő előadások nélküli időt. Színészeik verseket, novellákat mondanak fel telefonjaikra, amelyek szintén láthatóak online felületeinken ezzel segítve azt, hogy senki se maradjon kultúra nélkül. Hangoskönyvet vesznek fel a Vakok és Gyengénlátók Szervezetének, éttermükből ebédet hordanak ki a rászorulóknak, maszkokat varrnak, és ott segítenek, ahol csak tudnak.

Többféle segélyalapot hoztak létre az elmúlt hetekben, főleg azoknak a művészeknek, akik nem voltak éves szerződésben egy színháznál sem, hanem szabadúszóként, egyes szerepekre szerződve dolgoztak. Számukra  rettenetes ez a helyzet, hiszen egyik napról a másikra jövedelem nélkül maradtak. „Óriási dolog, hogy végre van valami, amiben a  színházi szakma össze tud fogni.”- fejezte ki háláját és elismerését Seregi Zoltán.