Újra együtt! – A Magyar Teátrum Színházi Sátor ismét Tusnádfürdőn

Hátizsákba tekert polifonok, rövidnadrág és tornacipő, és zene minden mennyiségben – fiatalok és örökifjak tömege, lángos, főtt kukorica és kürtős kalács ínycsiklandozó illata lepte el a hatalmas bércek alatt meghúzódó Tusnádfürdő területét: az első nappal kezdetét vette – idén immár 28. alkalommal – a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, amelyen a fesztiválozók ismét a Magyar Teátrum Színházi Sátrában áldozhatnak a kultúra és művészetek oltárán.

Újra együtt vagyunk! A hatalmas bulik, fergeteges koncertek, az együtt töltött felhőtlen percek a határtalan szabadság érzését adják, ugyanakkor jó alkalmat teremtenek arra is, hogy egymás felé forduljunk, hogy valóban szóljunk a másikhoz, megosszuk egymással gondolatainkat, eszmét cseréljünk a számunkra fontos kérdésekben. A Magyar Teátrum Színházi Sátra idén már hetedik esztendeje várja az előadó-művészetek szerelmeseit Tusnádfürdőn számos színes, izgalmas programmal a színház-, zene- és cirkuszművészet jeles képviselőinek közreműködésével.

Délután a beszélgetéseké a főszerep, a rajongók minden nap találkozhatnak az aznap fellépő – igen nívós művészeti palettán mozgó – előadókkal. Nem történt ez máshogy az első nap nyitókoncertjét adó Hooligans tagjaival sem: a színházi sátorban a magyar funk&rock fenegyerekeivel beszélgetett Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára, valamint a közönség. A baráti hangulatú diskurzus alatt – amelyen azért megnyugtatták a fiúkat, hogy ne aggódjanak, nem csak a lányok rajonganak értük – a már több mint húszéves zenekar tagjai, a magyar rock ikonjai, a kemény srácok hús-vér emberekké váltak, akik sokat tanítottak nekünk önazonosságról, hitről és szenvedélyről. Képzeljük csak el a 9 éves Endit (Kiss Endrét) és Tóth Tibit, ahogy szedett-vedett hangszereikkel – a dobok helyett vödrökkel – első koncertjükre tartanak a szerencsi művelődési házba, és tudják, ők soha mással nem foglalkoznak majd, nincs „B-terv”, a zene az életük.

img_9901-1.jpg

A közönségtalálkozót követően Marie Jones: Kövekkel a zsebében című tragikomédiáját mutatták be a Gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház művészei. A humorral átszőtt, az álom és valóság közötti szakadékot boncolgató darabra megtelt a nézőtér, a szállingózó fesztiválozókat szinte beszippantotta a színházi varázslat. Nem is csoda, hiszen két remek színész – Kolozsi Borsos Gábor és Moşu Norbert László – összesen tizenhat szerepben brillírozott közel másfél órán keresztül a tönkrement videokölcsönző karakterétől a csóró munkanélkülin, a hisztis asszisztensen, az akcentus-specialista beszédtanáron vagy a helyi ír legényen át a sikeres amerikai mozisztárig.

img_9959-2.jpg

Este pedig a Hooligans és a Magashegyi Underground grandiózus koncertjeivel, majd hajnalig tartó bulival zárul, amelyek azért medveriasztónak sem utolsók.

Tari Sarolta