Újjáépítik Shakespeare “második otthonát” Liverpool közelében

Megszavazta a helyi tanács egy William Shakespeare “második otthonaként” emlegetett 16. századi színház újjáépítését a Liverpoolhoz közeli Prescotban.

A Knowsley-i Tanács tervezőbizottsága csütörtökön hagyta jóvá a The Playhouse nevű színház és oktatási központ megépítését. A tanács hatmillió, a brit kormány ötmillió fonttal járul hozzá a nagyjából 26 millió fontra (10,3 milliárd forint) becsült építési munkálatokhoz. A hiányzó összeget a Shakespeare North Trust alapítványnak kell előteremtenie – írta a LocalGov brit hírportál.

Az 1590-es években a Liverpooltól mindössze pár kilométerre fekvő Prescot adott otthont a Londonon kívüli egyetlen szabadon álló Erzsébet-kori színháznak, amelyet most újból megépítenek. Úgy tartják, hogy annak idején maga Shakespeare is ellátogatott a prescoti színházba, amelyet Derby akkori grófjának közeli ismerőse emelt.

A shakespeare-i színházat a klasszicizmus első nagy angol építésze, Inigo Jones 1629-es eredeti tervei alapján építik újjá, mindössze néhány méterre az eredeti épülettől, amely egykor Derby akkori grófja, William Stanley hatalmas szarvasparkjának peremén állt.

Az alapítvány szerint bizonyítékok támasztják alá, hogy Shakespeare néhány korai darabját, köztük a III. Richárdot, A makrancos hölgyet és A lóvá tett lovagokat is Prescotban állították először színpadra, és a bárd szinte biztosan személyesen felügyelte az előadásokat.

Peter Scott, a Shakespeare North Trust elnöke örömmel üdvözölte a tanács döntését. Mint fogalmazott: “Mindvégig az volt a tervünk, hogy valahol Anglia északi részén létrehozunk egy olyan intézményt, amelyben a következő nemzedékek tagjai megismerkedhetnek Shakespeare munkásságával” – fogalmazott Scott.

A világ szombaton emlékezik Shakespeare halálának 400. évfordulójára.