Új Magyar Teátrum Program névvel a színházi szakma középtávú fejlesztési programját készíti el a Magyar Teátrumi Társaság

A Magyar Teátrumi Társaság Zalaegerszegen, a Hevesi Sándor Színházban tartotta XX. közgyűlését.

A legnagyobb hazai színházi érdekképviseleti szervezet, a 63 előadóművészeti szervezetet képviselő Magyar Teátrumi Társaság két új tag felvételét szavazta meg. A Pesti Magyar Színházzal és a marosvásárhelyi Spectrum Színházzal 65-re bővült a taglétszám.

A közgyűlésen a Teátrumi Társaság alapszabály szerinti célok körébe emelte a határon túli magyarok szellemi, kulturális támogatásával kapcsolatos kezdeményezések segítését, valamint a határon túli magyarsággal történő kapcsolattartás előremozdítását és ápolását színházi, kulturális, és egyéb szakmai programokon keresztül.

A Magyar Teátrumi Társaság elkötelezte magát, hogy a Színházi Dolgozók Szakszervezetével közösen megkísérli megalkotni a magyar színházi szakma ágazati kollektív szerződését, mely a munkáltató és a munkavállalók együttműködésének kereteit szabja meg. Amennyiben sikerülne tető alá hozni ezt a megállapodást, akkor az példaértékű lehetne a magyar kultúra minden egyéb ágazata számára is.

A Magyar Teátrumi Társaság közgyűlése Új Magyar Teátrum Program címmel a hazai színházi szakma egészét érintő fejlesztési program megalkotását határozta el. A program kitér finanszírozási, jogi, infrastrukturális és művészeti kérdésekre is, és a kulturális kormányzat számára is mérték- és irányadó lehet.

Az MTT közgyűlése foglalkozott a fiatal korosztályok színházlátogatási kedvének és lehetőségeinek bővítését szolgáló javaslatokkal, valamint az úgynevezett befogadószínházakkal (társulattal nem rendelkező, önálló produkciókat nem létrehozó, de vendég színházi előadásokat gyakran színpadra állító játszóhelyekkel) való együttműködéssel.

A Magyar Teátrumi Társaság a POSZT nyitónapján rendezi meg negyedik alkalommal Színházat vegyenek! címmel, a színházi marketing szakma konferenciáját.

Az idén második alkalommal meghirdetett Színházat vegyenek! színházmarketing díj pályázati felhívásra 48 színház adta le 131 pályaművét. A meghirdetett kategóriák: az évad legjobb színházi plakátja, nyomtatott kiadványa, weboldala, előadás trailere, színházi széke, és büféje. A Színházat vegyenek! díj átadására június 07-én, este 18.00 órakor kerül sor, a POSZT nyitónapján.