Új játszóhellyel bővült a Thália Színház

Új, modern játszóhellyel bővült a budapesti Thália Színház, a 141 nézőt befogadó Thália Télikertet szerdán adták át. Budapest egy XXI. századi kulturális térrel bővült – hangoztatta Kálomista Gábor, a Thália Színház igazgatója az ünnepségen.

A Télikert óriási lehetőséget jelent a belvárosban színházi és egyéb rendezvények tekintetében, lesz benne kiállítótér, pódium zongorával, de alkalmas könyvbemutatók, beszélgetőestek megtartására is – hangsúlyozta.

Az újjáépítés során egy sokoldalúan kihasználható tér jött létre, lehetővé vált a Télikert színháztermének újragondolásával például a játszási irány elfordítása 90 fokkal, vagy a nézőtér felemelése a mennyezet alá. A földszinten kávézó létesült, a pincében modern gépekkel felszerelt karbantartóműhelyeket és raktárteret alakítottak ki. A pinceszint és a színpadszint között teherlift üzemel. Az egész színházat akadálymentesítették – fűzte hozzá.

Az igazgató felidézte, hogy a rekonstrukció első fázisában – a 2018/2019-es évadkezdésre – a Thália Nagyszínpad előszínpadának átalakításával egy motoros zuhanófüggöny és egy 400 kilogramm terhelhetőségű díszlethúzó létesült.

A nagyszínpadi páholyokat klimatizálták, kicserélték a szellőzőberendezés befúvómotorját és kicserélték a színház klímagépházát. Korszerűsítették a hőközpontot, gázkazánokat cseréltek, LED-alapú fényforrásokkal modernizálták a teljes színházi épületvilágítást. Megújult a tűzjelző és épületautomatikai rendszer, fejlesztették az informatikai rendszert, az információs felületeket digitalizálták. Kicserélődött a biztonságtechnikai és az ügyelői kamerarendszer, az elérhető legmodernebb eszközökkel újították meg a színház szcenikai világítását, modernizálták a színház elektroakusztikai rendszerét és eszközparkját.

A Fővárosi Önkormányzat, a magyar kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával 2018-tól a Thália Színház több ütemben épülhetett újjá – emlékeztetett Tarlós István főpolgármester.

Hozzátette, hogy a rekonstrukció második üteme a Thália Télikert átadása. Mint mondta, a több mint 140 nézőt befogadó játszóhely alkalmas komolyabb hangvételű, valamint a humort sem nélkülöző kamaradarabok előadására, emellett más kulturális események megrendezésére is.

A Thália Színház ma már állandó társulattal, komoly művészeti koncepcióval és sokszínű repertoárral rendelkezik – hangsúlyozta.

A Thália Színház teljes körű felújításához a főváros mintegy félmilliárd forinttal járult hozzá, a kormány pedig egyedi döntéssel több mint egymilliárd forintot biztosított e célra – mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Kitért arra is, hogy a kulturális célú kormányzati kiadások évről évre nőnek, ebben Magyarország az Európai Unión belül az egyik legjobb eredménnyel dicsekedhet. A 2020-as költségvetésben a GDP-arányos kulturális ráfordítások mértéke meghaladja a másfél százalékot – hangoztatta, hozzátéve: 2010-ben 172 milliárd forintot költöttünk kultúrára, 2020-ban a költségvetésben 578 milliárd forint áll rendelkezésre e célra.

A Thália Színházat és a volt Mikroszkóp Színpadot 2012 óta irányítja egy menedzsment, ekkor összevonták a két épületrészt, és ekkor készült el a két épületrész integrált működésének és a Mikroszkóp felújításának koncepcióterve.
A Fővárosi Önkormányzat finanszírozásában 2016-ban készültek el az engedélyezési tervek, majd 2017-ben szintén a Fővárosi Önkormányzat finanszírozásában a Thália Színház Rekonstrukció II. kiviteli tervei.

A kivitelezési munkák 2018 májusában kezdődtek el, költségeit – hozzávetőlegesen egymilliárd-hatszázmillió forintot – a magyar állam, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fővárosi Önkormányzat közösen biztosította.