Tóth Judit és a motorbicikli

Mici néni két élete a Turay Ida Színházban

Végre elkezdődtek a Mici néni két élete próbái az Óbudai Kulturális Központban Budapesten. Jó olyan helyen próbálni, ahol az ottani munkatársak is a sikerért dolgoznak, ahol kedves, családias légkörben születik meg az új színházi produkció, jelen esetben: Mici néni két élete. A történetet eddig csak filmről ismertem. A Hámos György által írt forgatókönyvet, illetve a Mamcserov Frigyes által 1962-ben rendezett filmet Vajda Anikó ültette át színpadra.

Már az olvasópróbán tudtuk, hogy jó hangulatú próbafolyamat elé nézünk, és ez nemcsak a rendező, Bencze Ilona megnyugtató jelelnlétének tulajdonítható, hanem a szereplőgárdának is. Tóth Judit, Halász Aranka, Hűvösvölgyi Ildikó, Magyar Tímea, Viczián Ottó, Dózsa László és Cs. Németh Lajos, aki 48 évvel ezelőtt oltárhoz vezette Tóth Juditot. Most a házaspár szerelmespárt alakít. A két hetevenéves ember, annyi vitalitással, kedvességgel, aranyos „cívódással” próbál délelőttönként, hogy öröm nézni. Remek párost alkotnak. S habár egyáltalán nem látszanak hetvenéveseknek, bátran vállalják korukat. A mai próbán például Bencze Ilona a következő instrukciót adta nekik:

–  Lesz majd egy jelenet, amikor ez a két édes ember a motor mellett egy pokrócon ül. És amikor felálltok, lesz egy kis játéklehetőség. Nem kell elsietni a felkecmergést. Játsszátok el, hogy ez milyen nehezen megy nektek! Cs. Németh szerényen válaszolt:

– Nem kell ezt nekünk eljátszani.

A történet egyszerű. Hangay Mici, idős színésznő, volt primadonna, hogy pénzhez jusson, kiadja egyik szobáját egy gyermektelen ifjú házaspárnak. A fiatalok beköltöznek és nagyon megszeretik az idős asszonyt, akit viszont a barátnője, a házmesternője, valamint orvosa is már szívesebben látna a temetőben, hogy végre örökölhessenek tőle. A fiatalok üde színt visznek a magányos színésző életébe és amikor megjelenik Gál Alfréd személyében az udvarló, Mici néni végleg lerázza magáról „jóindulatú” környezete által rákényszerített öregasszony szerepét. Kivirul és újra élni kezd. Kalandjait igyekszik titokban tartani és ebből számtalan mosolyt fakasztó félreértés, és hangos nevetésre késztető komikus helyzet alakul ki. A végén mindenki elfogadja, hogy öreg korban is lehet az ember szerelmes. Talán az egyetlen, talán az utolsó szerelem de az idős embereknek is joguk van hozzá, nemcsak a fiataloknak.

Az 1962-ben született filmben Mici nénit Kiss Manyi alakította, Gál Alfréd taxisofőrt pedig Páger Antal. A fiatal házaspár Tóth Judit és Szokolay Ottó voltak. Tóth Judit huszonkét évesen, friss diplomásként került a filmbe. Cs. Németh Lajossal már házasok voltak és pályakezdőként a debreceni Csokonay Színházhoz szerződtek mindketten. Szó volt róla, hogy Cs. Németh Lajos játssza a férjét a filmben, de sajnos nem engedhették meg maguknak, hogy mindketten hiányozzanak a színházból, így lett Tóth Judit filmbéli partnere Szokolay Ottó.

Szaan

A cikk folytatódik a novemberi Magyar Teátrumban