A történelem áll az idei szabadkai Desiré fesztivál középpontjában


The History and You, azaz A történelem és te címmel szervezik meg idén november 19. és 29. között a Desiré Central Station kortárs nemzetközi színházi fesztivált Szabadkán – jelentették be szerdán a szervezők.

A régió egyik legizgalmasabb színházi fesztiváljáról Urbán András főszervező sajtótájékoztatóján azt mondta: nehéz előkészületek után az idei fesztivál hosszabb lesz, mint a korábbiak, és sokkal több programmal is készülnek a szervezők.

A szabadkai színházi rendezvényre Szerbiából, Magyarországról, Franciaországból, Montenegróból, Észak-Macedóniából, Horvátországból, Szlovéniából, Svájcból és Bosznia-Hercegovinából érkeznek színészek, rendezők és társulatok.

A tizenharmadik Desiré fesztivált a Franciaországból érkező Atelier 3+1 társulata nyitja meg Omma című előadásával. Ez Nagy József legújabb rendezése, amelynek szabadkai bemutatója tavaly elmaradt a járvány miatt.

Másnap a budapesti Stúdió K Színház Nero című előadását láthatják az érdeklődők. A darabot, amely Kosztolányi Dezső Nero, a véres költő című műve alapján készült, Hegymegi Máté állította színpadra.

November 21-én a podgoricai Prazan Prostor Drámastúdió és a cetinjei Zetski Dom Királyi Színház előadásában mutatják be az Anna Kareninát, amelyet Mirko Radonjic állított színpadra.

A fesztivál negyedik napján egy koncert várja a vendégeket: a szlovén Sirom zenekar népzenei alapú produkciójában számos különleges hangszer is megjelenik.

November 23-án, kedden először a zágrábi RadioTeatar Filmzene egy el nem készült filmhez című előadása lesz látható, amely nagyban épít a hangra és a rádiós műfajra. Ezután a szlovén Dragan Zivadinov tart információs performanszt két kollégája részvételével. A produkció címe Finalizmus: Postgravity Art, és főként az űrbéli színházzal és előadóművészettel foglalkozik.

Másnap a francia La Belle Meuniére-La Poétique des Signes társulat Ripityára törve című, destrukcióról szóló előadását mutatják be. Az előadás ismertetője szerint a készítők célja az volt, hogy összetörjék az akadályokat, bemutassák a mélyről jövő erőszakot, de egyidejűleg azt a megkönnyebbülést is, amelyet a terhektől való megszabadulás okoz. A szerda este folytatásában a Holtverseny című monodráma várja a közönséget, amely Totth Benedek azonos című regényéből készült, és a fiatalok sodródását igyekszik bemutatni.

A berni Schlachthaus Theater, a zürichi Theater Winkelwiese, a pristinai Qendra Multimedia, valamint a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház koprodukcióját is láthatja a fesztivál közönsége. A kettőzött élet című előadás az identitás és egy más élet utáni kutatás bemutatása.

Urbán András szerzői projektje is várja az érdeklődőket. A William Shakespeare Coriolanus című művének motívumai alapján készült előadás a History of Motherfuckers címet viseli. A darabot a Bitolai Nemzeti Színház mutatja be.

November 26-án az újvidéki Művészeti Akadémia színházának, a Promenának az előadásában lesz látható a Három tél, amely egy horvát család szempontjából mutatja be 1945, 1990 és 2011 történéseit, a család és az egykori Jugoszlávia történelmének fontos fordulópontjait.

November 27-én szerepel a fesztiválon a zenicai Boszniai Nemzeti Színház Hét félelem című előadása, Selma Spahic rendezése, amely egy más valóságot, egy más lényekkel teli világot állít a nézők elé. Ugyanaznap tekintheti meg a közönség a zágrábi Grupa Színház, valamint a szintén zágrábi Triko Cirkus Színház Mistero Buffo című produkcióját, amelyben a kisember mindennapi harca jelenik meg nem mindennapi módon.

A Desiré fesztivál utolsó előtti napját Phil Minton és Mezei Szilárd koncertje indítja, majd a piroti Nemzeti Színház Félelem című produkciója lesz látható, amelyet a tragikusan korán elhunyt Igor Vuk Torbica állított színpadra Franz Xaver Kroetz drámai szövegei alapján. A groteszkbe hajló előadás a jelenünknek állít görbe tükröt. Még ugyanaznap láthatja a közönség a belgrádi Bitef Színház Mozgás című előadását, amely hat különböző világba kalauzolja el a nézőt a kortárs tánc és a szavak segítségével.

A fesztivál zárónapján a Kultúrbrigád és a budapesti Átrium Színház Mefisztóját láthatja a közönség. A darabot Urbán András rendezte Klaus Mann regénye nyomán. Végül pedig a Hodworks legújabb produkcióját, az Ambert is megnézhetik az érdeklődők Szabadkán. A fesztivált november 29-én késő este a szíciliai Jacaranda nevű együttes koncertje zárja.

A Desiré Akadémia keretében a nézők megismerkedhetnek az alkotókkal, illetve azokkal a gondolatokkal, amelyek mentén az előadások születtek.

A Desiré Central Station fesztivál nevét a szervező, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház névadójának a becenevéről kapta, először 2009-ben rendezték meg.