Tompa Gábor Tartuffe-öt rendez Prágában

Molière Taruffe című vígjátékát állítja színpadra Tompa Gábor, Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója a Prágai Nemzeti Színházban. Az előadás előkészítése már 2013 őszén megkezdődött, a próbák január 14-én kezdődtek el.

Molière remekművét Vladimir Mikeš fordította cseh nyelvre, az előadás díszletét és jelmezeit Dobre-Kóthay Judit jegyzi, dramaturg Martin Urban, a címszerepben Karel Dobrý látható. További szerepekben is vezető cseh színészek szerepelnek, köztük David Prahar (Orgon), Katerina Winterova (Elmira), Lucie Zackova (Dorine), Vaclav Postranecky (Lojális Úr), Jaromira Milova (Madame Pernelle). A bemutató előadásra február 27-én kerül sor a Prágai Nemzeti Színház egyik legrégebbi játszóhelyén, az Estates Színházban.

Az 659 férőhelyes Estates Színház vagy más néven a Régi Színház Európa egyik legszebb történelmi színházépülete. Itt került sor Wolfgang Amadeus Mozart két operájának világpremierjére is. 1787-ben a zeneszerző maga vezényelte Don Giovanni című művének bemutatóját, 1791-ben pedig a Titus kegyelme című operájának volt az ősbemutatója az Estates Színházban.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Prágai Nemzeti Színház az Európai Színház Unió tagja, aminek köszönhetően az elmúlt években szoros együttműködés alakult ki a két intézmény között. 2012-ben Tompa Gábor Eugène Ionesco Rinocéroszok című drámáját vitte színre a Prágai Nemzeti Színházban, Michal Dočekal a prágai színház dráma tagozatának művészeti vezetője 2013 októberében a Bohumil Hrabal Őfelsége pincére voltam című regényéből készült színpadi adaptációt állította színpadra Kolozsváron. A két színház között előadáscserékre is sor került: a kolozsvári közönség a 2012-es INTERFERENCIÁK Nemzetközi Színházi Fesztiválon a Prágai Nemzeti Színház Figaro házassága című előadását, 2013 tavaszán Samuel Beckett Godot-ra várva című drámájának prágai feldolgozását láthatta. A Kolozsvári Állami Magyar Színház 2013 márciusában Georg Büchner Leonce és Léna címűelőadásávalvendégszerepelt Prágában, a Régi Színház színpadán.

L. I.