Több tízezren látták egy év alatt a Madách Színház film-szín-játékait


Az Írók-Sorsok-Szerelmek című sorozat Móricz Zsigmondról szóló új darabját januárban mutatják be.

A teátrum MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Madách SzínpadON, a Madách Színház online programsorozata tavaly január óta várakozáson felüli sikereket ért el határon innen és túl. Kulturális partnerprogramok, fesztiválszereplések, nemzetközi filmszakmai díj és szerte a világon csaknem 30 ezer megtekintés jellemzi az elmúlt egy évet.

A Madách SzínpadON Írók-Sorsok-Szerelmek című sorozata mintegy félezer online közvetítéssel és a több tízezer megtekintéssel bebizonyította, hogy nagy az érdeklődés a magyar irodalom alakjairól szóló új kulturális tartalmak iránt.

A Madách SzínpadON-t 2020 tavaszán, a pandémiás időszak kezdetén indította el a színház. A teátrum meglévő színházi előadásainak televíziós rögzítése helyett kifejezetten filmes szemlélettel hozta létre új alkotásait. A film-szín-játékok nyilvános közzétételéhez saját videómegosztó-platformot is fejlesztett a színház.

Tavaly januárban a Madách SzínpadON már egy önálló művészi arcéllel rendelkező, tematikus filmsorozatot hirdetett meg Írók-Sorsok-Szerelmek címmel.

A sorozatban a magyar irodalom és kultúra alakjainak (Ady Endre, Karinthy Frigyes, Szép Ernő, Móricz Zsigmond) történetei új, 21. századi értelmezésben, és neves alkotók tolmácsolásában jelennek meg.

Az idén januárban az irodalmi sorozat negyedik filmjét mutatja be a színház: a Forgách András művéből készült Tercett című film-szín-játékot, amely Móricz Zsigmond, valamint felesége és szeretője szerelmi háromszögét dolgozza fel. A Szilágyi Bálint rendezte filmben Nagy Zsolt, Balázsovits Edit és Petrik Andrea játszik.

Az Ady Endréről és Karinthy Frigyesről szóló filmes alkotások (Elfogyni az ölelésben – Ady Endre szerelmei, A két egyetlen – Karinthy Frigyes nagy szerelmei) Magyarországon és világszerte – eredeti és angol feliratos formában – 3 kontinens 16 országában mutatkoztak be.

A színház Karinthy Frigyes születésének 135. évfordulóját a róla szóló film nemzetközi közvetítéssorozatával ünnepelte. Az alkotást egy hétvége alatt New York, Brüsszel, Stuttgart, Berlin, Helsinki, Róma, Sepsiszentgyörgy, Szöul és Peking közönsége egyidőben tekinthette meg. A mű a New York-i Oniros Film Awards legjobb életrajzi filmnek járó díját nyerte el.

Tavaly októberben a debreceni Apolló mozival együttműködésben jött létre a Madách SzínpadON Filmnap elnevezésű rendezvény, amelyen a színház film-szín-játékai artmoziban mutatkoztak be. Decemberben a szegedi Belvárosi Moziban láthatták a nézők a Karinthy- és Ady-filmet.

Az Emberszag című Szép Ernő életét feldolgozó alkotás előbemutatója szeptemberben, a 24. Zsidó Kulturális Fesztiválon volt, novemberben a 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál műsorában szerepelt.

A film-szín-játékokat 2022 novemberétől két-két alkalommal az M5 csatorna is műsorára tűzte.

Az alkotások a Madách Színház honlapján, a Madách365 Videótárban bármikor megtekinthetők.

A film-szín-játékokhoz kapcsolódóan a Madách Színház kulturális partnerprogramokat hirdetett. A művek online közvetítését ingyen elérhetővé tette a középiskolák, könyvtárak és külföldi magyar kulturális intézetek számára, és továbbra is várja az intézmények jelentkezését – áll a közleményben.