Több mint félszáz programmal várja a látogatókat a 31. Zempléni Fesztivál


Több mint félszáz program, köztük komolyzenei és dzsesszkoncertek, színházi előadások, kiállítások, kirándulások, családi és gasztronómiai programok várják a látogatókat augusztus 12-21. között a 31. Zempléni Fesztiválon.

Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett több más zempléni település szabadtéri helyszínei és legszebb műemlékei, borászatai adnak otthont neves magyar és külföldi szólisták, népszerű együttesek produkcióinak – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.
A fesztivált idén először a Tokaj-hegyaljai Nyár rendezvénysorozat részeként rendezik meg.
A programok többségét továbbra is a komolyzene műfajához tartozó koncertek alkotják, de hagyományosan erős a jazzkínálat. A vajdasági képzőművészek alkotásaiból öt kiállítás nyílik a fesztiválon.
A komolyzenei koncertek sorában fellép a Budafoki Dohnányi Zenekar Guido Mancusi és Hollerung Gábor vezényletével, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, és két év halasztás után a Fesztivál vendége lesz a Wiener Singakademie és az Ensemble Barucco Ausztriából. A nagykoncertek mellett a kamarahangversenyeken többek között Balázs János, Berecz Mihály és a Keller Quartet játékát élvezhetik a nézők és két hangversenyt ad Megyesi Schwartz Lúcia és az Aura Musicale.
A fesztiválon a Szent Efrém Férfikar egy-egy különleges zarándokkoncert keretében énekel Filkeházán és Mikóházán, két koncerten lép fel a Fool Moon énekegyüttes. A fesztiválon színpadra lép Fodor Beatrix, Keszei Bori és Megyesi Schwartz Lúcia is, akik az operairodalom leghíresebb nőalakjait idézik meg.
A színházkedvelők Sárospatakon Hernádi Judit és Kern András főszereplésével a Valódi hamisítvány című előadást, Sátoraljaújhelyen és Tokajban a Redőny című produkciót tekinthetik meg. A Föltámadás szomorúsága című Ady-estjével lép fel Földes László HOBO.
A gyermekes családokat Laposa Julcsi előadásai és A megérthető zene – családi program karmesteri ismertetővel című sorozat idei koncertje várja, melyen Hollerung Gábor tart előadást Rachmaninov II. Zongoraversenyéről.
A jazz és az improvizatív műfaj képviselői közül Malek Andrea 13-án és 14-én, a Benkó Dixieland Band 15-én és 16-án, a Binder Quartet 18-án, a Budapest Ragtime Band 19-én és 20-án lép fel a fesztiválon. A 110 éve született Fényes Szabolcs slágereit eleveníti fel Szőke Nikolett és a Swing a la Django 19-én a Tokaj Fesztiválkatlanban.
Esti Jazz koncertek idén nemcsak a Sárospataki Borteraszon lesznek, hanem Tokajban is, a Jazzudvaron. Fellép többek között a Fehér Fábió Trió, a Gyárfás István Trió, a Nagy János Trió, a Kodály Spicy Jazz, a Tűzkő Salamon Quintet és a Varga Gábor Jazz Trió.
A látogatók a rendezvényekhez kapcsolódóan tucatnyi pincészet borait is megkóstolhatják.
A programokról további információ a www.zemplenifesztival.hu honlapon olvasható.
A fesztivál a Kulturális és Innvációs Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Alap és az MVM, valamint a helyi önkormányzatok és művelődési intézmények támogatásával valósul meg.