Maradjunk kapcsolatban!

Fesztivál

Több mint 100 program a Budapesti Nyári Fesztiválon

Több mint 100 programmal, világsztárokkal és bemutatókkal várja a közönséget a Budapesti Nyári Fesztivál június 9. és szeptember 1. között a Margitszigeten és a Városmajorban.

Bán Teodóra, a fesztivált szervező Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a rendezvény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a Margitszigeti Szabadtéri Színpad fennállásának 80. évfordulója alkalmából kivételes nyári évadra készülnek. A programsorozat ingyenes koncerttel kezdődik június 9-én a Margitszigeti nagyréten Alexander Rybak hegedűművész és a Magyar Állami Operaház zenekarának közreműködésével. A nyitóeseményre mintegy 8 ezer érdeklődőt várnak.

A Budapesti Nyári Fesztiválon opera- és operettbemutatókkal, balettelőadásokkal, klasszikus, könnyűzenei és crossover koncertekkel, színházi előadásokkal, neves magyar és nemzetközi művészekkel, szuperprodukciókkal, kiállításokkal és gyerekelőadásokkal várják a közönséget.

Mint elhangzott, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon hat bemutató és hét olyan produkció szerepel a programban, amelyet eddig Magyarországon nem láthatott a közönség. A Városmajori Szabadtéri Színpadon a mintegy 80 program között öt színházi bemutatóval, lemezpremierekkel, vidéki színházak előadásaival és koncertekkel találkozhatnak az érdeklődők.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon június 10-én a Quimby az Óbudai Danubia Zenekarral ad koncertet, amelyen az ismert dalok első alkalommal hallhatók szimfonikus átdolgozásban. A fesztiválon fellép Szabó Balázs Bandája a Modern Art Orchestrával, Caramel augusztus 20-át köszönti, a Magna Cum Laude pedig a Magyar Virtuózok Kamarazenekarral tér vissza a szigetre.

Az évad kiemelt bemutatója a Miskolci Nemzeti Színház művészeivel, valamint a Fővárosi Nagycirkusz artistáival megvalósuló Cirkuszhercegnő. Kálmán Imre nagyoperettje Dobó Enikő, Eperjesi Erika, Miller Zoltán és Szőcs Artur főszereplésével látható július 20-án és 21-én.

Richard Strauss Salome című művét június 22-én és 24-én láthatja a közönség Szikora János rendezésében, augusztus elején pedig Verdi Rigolettója hallható Giuseppe Altomare és Arturo Chacón-Cruz vendégszereplésével.
A The Great Gatsby (A nagy Gatsby) nemzetközi balett-társulatok sztárszólistáival érkezik a Margitszigetre, augusztus elején pedig a Varázsfuvola című előadásával lép fel a Béjart Ballet Lausanne.

Mint elhangzott, Ara Malikian hegedűművész először látogat Magyarországra. Jeff Mills DJ Planets (Bolygók) című koncertjén az Óbudai Danubia Zenekarral adja elő szimfonikus-elektronikus zeneművét.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar hagyományos koncertjének első felében Fülei Balázs zongoraművész szólaltatja meg Dohnányi e-moll zongoraversenyét, az est második felében pedig Miklósa Erika és Molnár Levente operaénekesek, valamint a Nemzeti Énekkar közreműködésével hallható Carl Orff Carmina Buranája.

Az operagála-sorozat Erwin Schrott önálló koncertjével folytatódik.

Leonard Bernstein születésének 100. évfordulóján Szemere Zita emlékezik Gershwin zenéjével a centenáriumra, míg a Városmajorban Szőke Nikoletta és Gájer Bálint műsora lesz hallható.

A szimfonikus filmzenekoncert-sorozat idén a fantasy és science fiction nagy epikus műveiből válogat Hubai Gergely rendezésében.

A Margitszigeti Víztorony két szintjén két archív fotókiállítás várja a látogatókat. Az MTVA Hogy volt!? – Pillanatképek a magyar közmédia történetéből című médiatörténeti kiállításán a magyar televíziózás 65 éves történetét mutatják be. A másik kiállításon a Margitszigeti Szabadtéri Színpad elmúlt 80 évének legszebb pillanatképeivel tisztelegnek a jubileum előtt. A Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen irodalmi sétákat is rendeznek.

Bán Teodóra a Városmajori Szabadtéri Színpad programját ismertetve elmondta: ismét megrendezik a Városmajori Színházi Szemlét, amelynek keretében hat vidéki város hat előadása mutatkozik be. Az idei versenyprogramban Nyíregyházáról az Illatszertár (rendező: Mohácsi János), Kecskemétről A képzelt beteg (Rusznyák Gábor), Miskolcról a Furcsa pár (Béres Attila), Szombathelyről a Volpone (Alföldi Róbert), Kaposvárról a Cabaret (Bozsik Yvette), Győrből A vád tanúja (Simon Kornél) című előadás látható.

A Városmajori Szabadtéri Színpad kiemelt bemutatója a Bonnie & Clyde című Broadway-musical, amely a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak szereplésével, Harangi Mária rendezésében valósul meg.

A városmajori színpadon fellép a Group’n’Swing zenekar, Csonka Zsuzsa és társulata és a Coincidance Táncszínház is.
Vasárnap délelőttönként gyerekprogramokkal, esténként koncertekkel várják a látogatókat. A fellépők között lesz Palya Bea, Micheller Myrtill, a Budapest Bár, Dés László, Snétberger Ferenc, Kern András, Szőke Nikoletta, Gájer Bálint, Sebő Ferenc, Kollár-Klemencz László, Sándor Péter, Miller Zoltán, Szirtes Edina Mókus, Petruska András, Horgas Eszter, Falusi Mariann, Váczi Eszter és Szűcs Gabi.

Bán Teodóra kitért arra is, hogy a margitszigeti előadásokra idén is érkezhetnek színházi hajójárattal a nézők, és az idén a BKK D12-es hajójárata is óránként érinti a kikötőt.

A Budapesti Nyári Fesztivál fővédnöke Tarlós István főpolgármester. A programokról bővebb információ a www.szabadter.hu oldalon érhető el.

Hirdetés

Fesztivál

Mindenben rekordot döntött az V. Mitem

Időtartamban, előadásszámban és nézőszámban is rekordot döntött az V. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (Mitem). Április 10. és 29. között 14 ország 29 előadása került színre a Nemzeti Színház három színpadán – tájékoztatta a színház hétfőn az MTI-t. (tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

BTF – Nagy sikerrel zárult a fesztivál, több jövő évi fellépő is ismert már

Nagy sikerrel zárult a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál, amelynek 24 napja alatt 269 programra, köztük 17 magyarországi premierre és több ősbemutatóra várták a közönséget – közölték a szervezők, akik a jövő évi fesztivál rendezvényeiből is ízelítőt adtak. (tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

Hatodszor rendezik meg a Pécsi Családi Színházi Fesztivált

Tizennégy társulat tizenkilenc előadásával várja a közönséget a hatodik Pécsi Családi Színházi Fesztivál, amelyet május 26. és június 3. között rendeznek a baranyai megyeszékhelyen. (tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

Megkezdődött az V. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó

Megkezdődött az V. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM). A Nemzeti Színház fesztiválján 14 ország 27 produkcióját láthatja a közönség április végéig. (tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

Pénteken kezdődik az V. Keresztény Színházi Fesztivál az Újszínházban

Április 6. és 13. között az idén ötödik alkalommal rendezi meg az Újszínház a Keresztény Színházi Fesztivált, amelyen a vidéki művészek vendégjátéka mellett több külföldi produkciót is láthat a közönség Budapesten. (tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

BTF – Liszt Ferenc oratóriumának előadásával kezdődött az idei fesztivál

A Nemzeti Filharmonikusok Liszt Ferenc Szent Erzsébet legendája című oratóriumának előadásával kezdődött péntek este a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) a Müpában. (tovább…)

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

%d blogger ezt szereti: