Tizenkilenc megye 19 települése a januári Pajtaszínházi Szemlén


Immár ötödik alkalommal mutatkozhatnak be a vidéki színházi körök, csoportok, amatőr társulatok – mondta el Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, a program szakmai koordinátora szerdán az M1 aktuális csatornán.

A hétfőn tartott szakmai napon találkozhattak az egyes települések és színtársulataik képviselői a szervezőkkel és mentorokkal. A Pajtaszínházi Szemlét, amelyen az előkészített 19 előadás bemutatkozik, január végén egy hétvégén rendezik meg – tette hozzá Szabó Ágnes.

Kiemelte: az elmúlt öt évben a Pajtaszínházi Szemlének köszönhetően létrejött vagy megerősödött színházi körök 80 százaléka működik azóta is a Nemzeti Művelődési Intézet felmérése szerint. A produkciókból is sokat megtartottak, valamint újakat hoztak létre.

A szervezők 25-35 perces produkciókat várnak, ezeket többnyire a színházi körök tagjai választják ki, a szakértő mentorok általában nem szólnak bele a témaválasztásba.

A települések színjátszói változatos témákat találnak, Molnár Ferenctől külföldi szerzőkőn át egészen Szophoklész és Euripidész alkotásaiig terjed a skála – emelte ki Szabó Ágnes. Hozzátette: jellemző az is, hogy a társulatok maguk írják produkciójukat, gyakran a falu történetét tárják fel a darabban.

A résztvevő települések 3000 fő alattiak, az idei szemle legkisebb településén mindössze 73-an élnek.

Az amatőr társulatok 2020 januárjában a budapesti Nemzeti Színházban mutatkoznak majd be a Pajtaszínházi Szemlén.