Tizenkét bemutatót tervez a szatmárnémeti színház

Tizenkét bemutatót tervezi az ősszel rajtoló évadban a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, amely számos új társulati taggal bővült.

Az erdélyi színház vezetősége pénteken ismertette a 2012-2013-as évadra szóló terveit. Az intézmény közleménye szerint az első bemutató Tasnádi István Világjobbítók című darabja lesz, amelyet Tasnádi Csaba, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatója visz színre.

Az évadindító bemutató érdekessége, hogy abban az idén a társulathoz szerződött kilenc új művész közül többen is bemutatkoznak a közönségnek. Az újak között számos frissen végzett egyetemi hallgató is van, így például Vargyas Márta rendező, Kányádi Szilárd színész-rendező, valamint Sándor Anna és Marosszéki Tamás színészek.

A társulat Dobre-Kóthay Judit Jászai Mari-díjas díszlet- és jelmeztervezővel, valamint Markó Enikő színésznővel is gyarapodott. A Harag György Társulatot színészként erősíti még a szatmárnémeti Poszet Nándor és Varga Sándor, valamint a magyarországi Egger Géza.

A társulat vezetősége az alkotócsoport kibővítése mellett azt is célul tűzte ki, hogy a közönség régi kedvenceire, a színház örökös tagjaira újra teljes értékű partnerként, és amennyiben erre lehetőség nyílik, aktív munkatársként tekintsen. Az évad első bemutatóján például többéves kihagyás után Czintos József Jászai Mari-díjas színész is fellép. Ugyanígy Tóth-Páll Miklós Bánffy Miklós-díjas színművészt, valamint Méhes Kati és Kovács Éva Poór Lili-díjas színésznőket is színpadon láthatja a közönség.

A szatmárnémeti színház a Világjobbítók című darab mellett színre viszi Bertolt Brecht Kurázsi mama és gyermekei című művét Vargyas Márta rendezésében. Szilveszteri bemutatónak tervezik A szabin nők elrablását, amelyet Kányádi Szilárd állít színpadra, Mikó Csaba Boldogságia című darabját pedig Csiki Zsolt rendezi.

Szintén nagyszínpadi előadásként mutatják be John Millington Synge A nyugati világ bajnoka című darabot Balogh Attila rendezésében. Keresztes Attila fogja színpadra állítani Barta Lajos Szerelem című művét, és Bessenyei István fogja rendezni a Ludas Matyi Szatmárban című darabot.

A stúdióteremben Lőrinczi Ágnes színésznő egyéni estjét tekintheti meg a közönség, és ugyanott láthatja a Bessenyei Gedő István által rendezett egyfelvonásos Csehov-darabot, a Hattyúdalt. A színház három új gyermekelőadást is tervez.