Tizenhárom bemutatóval készül a jövő évadra a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház


Tizenhárom bemutatóval készül a 2023/24-es évadra a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház. A musicaltől a thrillerig, a balettől a koncertszínházig, az operától a mesejátékig számos kedvelt műfaj megtalálható a kínálatban.

A színház MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az új évad szlogenjével a kétszázötven évvel ezelőtt született Csokonai Vitéz Mihályra emlékeznek. A reményhez című vers a költő egyik legjelentősebb műve, amely tükrözi a vezetőség és a társulat reményét, hogy az elmúlt évek nehézségei után ezután végre “akadálymentes” évad következhet. A jövő évad szlogenje: “Égi boldogsággal fűszerezve”, ezzel a szellemiséggel tekint a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház a jövőbe – hangsúlyozzák.
A 2023/24-es évad egy musicallel, Szikora Róbert, Lezsák Sándor és Zsuffa Tünde Az Ég tartja a Földet című zenés darabjának bemutatójával indul Cseke Péter rendezésében, a kamaraszínházban pedig egy vígjátékot, Ray Cooney és John Chapman Ne most, drágám! című bohózatát mutatják be az évad elején Szerednyey Béla színrevitelében.

Mint írják, a műsortervben reflektorfénybe kerültek a “mozis” történetek: négy olyan előadás is található a repertoárban, amelynek történetét a filmvászonról ismerheti a közönség. Bemutatják Bolba Tamás, Szente Vajk és Galambos Attila Meseautó című musicaljét Szente Vajk rendezésében; a Marc Norman és Tom Stoppard forgatókönyvéből Lee Hall által adaptált Szerelmes Shakespeare-t, amelyet Pataki András rendez; A tehetséges Mr. Ripley-t, amelyből Patricia Highsmith regénye alapján Mark Leipacher készített színpadi adaptációt, és amelyet Kovács Lehel rendezésében láthat a közönség; valamint a Felül semmi című filmből készült darabot, Tim Firth Naptárlányok című adaptációját, amelyet Lévay Viktória rendez.

Nagyszínpadi bemutató lesz még Puccini Gianni Schicchi című operája Cseke Péter rendezésében, valamint két gyerekeknek szóló előadás: Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című könyvéből készült mesejáték Sipos Imre színrevitelében, valamint Kolozsi Angéla A beszélő fa című darabja Jankovics Anna rendezésében. Csehov Három nővérét pedig a kamaraszínházban láthatja a közönség Szente Vajk rendezésében.

A kecskeméti közönség által már jól ismert rendezők mellett két új rendezővel ismerkedhetnek meg a nézők az új évadban: Márkó Eszterrel, aki Csokonai Vitéz Mihálytól Az özvegy Karnyónét rendezi és a Naptárlányokat rendező Lévay Viktóriával.

Mint a közleményben kiemelik, a női rendezők hangsúlyosabban jelennek meg a jövő évadban: a stúdiószínházban, a kamaraszínházban és a nagyszínpadon is lesz egy-egy darab, amely női rendező megfogalmazásában kerül színre, ehhez társul a fennállásának 10. évfordulóját ünneplő Kecskemét City Balett Carl Orff Carmina Buranájára készülő új előadása Barta Dóra koreográfiájával.

Az évforduló alkalmából a táncművészek az eddigi évek legemlékezetesebb pillanatait is felidézi majd különböző eseményeken, és meglepetésekkel is készülnek a közönségnek – derül ki a közleményből.

Az évadterv összeállításakor a kísérletező kedvnek is teret hagytak, az évad végén különleges előadás vár a színházbarátokra Felhangolva címmel, amely a koncert és a színház izgalmas elegyével várja a nézőket Kovács Lehel rendezésében.