Táncfesztivál Egerben

Harmadik alkalommal rendez Stúdiószínházi Táncfesztivált a GGTánc Eger. A Gárdonyi Géza Színház tánctagozata idén is a legjobb együttesek közül hívta Egerbe szeptember 17 és 21 között a táncművészet képviselőit.

– Kelet-Magyarország egyetlen professzionális fesztiválja a miénk, ami abban is egyedülálló, hogy stúdió előadásokat hív Egerbe. A tánc mindenkihez szól, a tánc nyelvéhez nem kell tolmács – fogalmazott Topolánszky Tamás. A GG Tánc vezetője szerint idén is minden korosztályt megcéloztak.

– A Közép- Európa Táncszínház, a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház, a Miskolci Balett, a Tünet Együttes, a PR-Evolution Dance Company, az Ethofil zenekar, a Bozsik Yvette Társulat és a Pozsonyi Ifjú Szívek, valamint Góbi Rita Társulata vendégeskedett nálunk. Ebből a programsorozatból nem csupán a közönség profitál, saját- és vendégtáncművészeink számára egyaránt szakmai fejlődést jelent – mondta a tagozatvezető.

Topolánszky Tamás kiemelte: azáltal, hogy figyelemmel kísérjük egymás munkáját olyan együttműködések is létrejöhetnek, mint például a Szaffi, illetve a Cigánybáró címmel készülő előadásunk, amit a dunaújvárosi társulattal együtt mutatunk be – a Nemzeti Táncszínház közreműködésével-és játsszunk majd több magyarországi nagyvárosban és a Művészetek Palotájában.

Ezúttal is igyekeztünk minél több színházi struktúrát képviselő nemzeti, kiemelt vagy független kategóriájú társulatot meghívni, ami természetesen az előadások stílusát is meghatározza és megmutatja a táncművészet sokszínűségét. Először vált nemzetközivé a fesztivál: a pozsonyi Ifjú Szívek néptánc bázisú, de mai elemekre épülő előadása betekintést ad a határainkon túli kínálatba is.

Mivel a Magyar Nemzeti Táncprogramban a színházi tánctagozatokért vagyok felelős, folyamatosan szeretném megmutatni azokat az együtteseket, akik hasonlóan hozzánk a színházi kötelezettségeik mellett, saját produkciókat is létrehoznak.

A GG Tánc Eger fantasztikus évadot zárt tavaly: a színház rekordszámú, 284 előadást játszott, ebből a tánctagozat 143-ban vett részt, ebből 90 a saját produkciónk volt. Sok helyen, pl. a Nemzeti Táncszínházban és a MüPában is meg tudtuk magunkat mutatni. A Hamupipőke című koreográfiánk volt a legtöbbet játszott előadás, aminek utolsó 12 darabja felkerült a nagyszínpadra és ötezren látták.

Három évvel ezelőtt azért jöttem Egerbe, hogy a klasszikus művészeti értékek tiszteletben tartása mellett állandóan új utakat kereső, ám a széles közönség számára is befogadható; múltunkról, jelenünkről, s jövőnkről gondolkodó, mindezekre reflektáló, egyre színesebb repertoár építésébe kezdjek a GG Tánc Egerrel. Úgy érzem, mostanra beért a befektetett munka. Már most nagy az érdeklődés a két új bemutatónk, a gyerekeknek szóló Szaffi, és a felnőtt közönségnek szánt Cigánybáró iránt – mondta Topolánszky Tamás.Image