Tamási Áron darabját mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház


Tamási Áron Énekes madár című szerelmes játékát mutatja be pénteken a Békéscsabai Jókai Színház a nagyszínpadon Tege Antal rendezésében.

Az 1933-ban írt Énekes madár Tamási Áron első színpadi műve volt, ez a leggyakrabban játszott, legsikeresebb és talán legszebb története.

A darab rendezését a 25 éve a viharsarki teátrumban játszó és rendező Tege Antal maga kérte. Mint nyilatkozta: “Tamási a csodákat valóságnak érzi. A fiatalok harcát mutatja, a szerelem erejét. A jók elmenekülnek ebből a világból, Tamási is ezért menekíti el a hőseit. Ez foglalkoztat és a szerelem”.

Hozzátette: “nem szeretnék elrugaszkodni a népi jellegtől, ami a darabban megjelenik, gondolok itt a díszletre és a jelmezekre. De Tamási Áron instrukcióit betartva (“történik akármelyik székely faluban, akármikor” – írja az író) stilizált dizájnban mutatjuk meg a folklórt, és legfőképpen a színekkel fogjuk elővarázsolni a székely motívumokat, amiket zenével is megspékelünk”.

A zenét Gulyás Levente komponálta a darabhoz; a díszletet Horesnyi Balázs, a jelmezeket Kiss Kata tervezte.

A darab a valóságos társadalom helyett egy zárt világban; szinte szakrális, időn kívüli világban játszódik, amelyben elválik egymástól a boldogságra vágyó, a szerelem teljességére termett emberpár kettőse és a tisztességes, de kiteljesedni nem tudó irigyek. A mű a tiszta és őszinte szerelem erejéről és az emberi jellem visszásságairól, az irigység és a gonoszság természetéről, valamint az azon is győzedelmeskedő tisztaságról szól.

A főbb szerepeket Nádra Kitti, Szabó Lajos, Liszi Melinda, Földesi Ágnes Villő, Katkó Ferenc és Csomós Lajos játssza.