Találkozási pont

2. nap

A Magyar Teátrum Sátor a második tusványosi napon ismét bebizonyította, hogy a különböző művészeti ágak milyen jól megférnek egymás mellett. Színház, film és cirkuszi kavalkád várta a meleggel hősiesen dacoló táborozókat.

A napsugarak ismét lankadatlanul dolgoztak a fesztiválozók nyári hangulatának megtartásán, így a már megszokott délibábos forróság újból körülölelte és összekötötte az idelátogatókat. A délelőtti órákban sok kisebb- és nagyobb gyerek társaságában mocorgott a logika, helyére kerültek az anagramma összekavart betűi vagy éppen elkészült egy-egy Pixel Hobby alkotás. A Teátrumi Mocorgó folyamatos vonzás alatt tartotta a kíváncsi gyerekeket és szüleiket, hiszen ezekben az órákban valóban az övék volt a főszerep.

A második nap folytatása egy különös világba vezette be az ide látogatókat, akiket a sátor belsejében levő, falra feszített fekete lepel, lomhán táncolt körül a mozivá alakított térben. Bár ez a tér sötét volt, Vidnyánszky Attila A szarvassá változott fiú filmjének vetítése, színes fényekben villódzó képekkel törte meg a vászon egyhangúságát. A film érzékletes hullámzásban mesélt az életről, a színházról, a belső vívódásokról, egy anyáról és fiáról. A főszerepben Törőcsik Mari, Kossuth-és Jászai Mari-díjas színművész, a Nemzet Művésze és Trill Zsolt, Érdemes és Kiváló művész. A kettejük velőig hatolóan érzéki alakítása, valamint az őket körülvevő beregszászi társulat színészi játéka egy olyan világot alkot a vetítővásznon, amelyben az érzések mesélnek, és az érzékek átalakulnak, összességében, tapintható anyaggá válnak. A film emberekre gyakorolt hatását a vetítést követő szakmai beszélgetés igazolta vissza, ahol érdekes részleteket tudhattunk meg annak keletkezési körülményeiről, valamint a rendező személyes érintettségéről is. Ezekkel a háttér információkkal kiegészült a film kapcsán kialakított kép. Ezt követően, számunkra kissé könnyedebb műsorszám következett, bár ugyanezt a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola növendékei talán nem mondhatták el. Az ő megfeszített munkájukon keresztül csodálatos mutatványokkal gazdag Cirkusz showban lehetett részünk. Nagy ugrások, szinte lehetetlennek tűnő emelések, mozdulatok mutatták be, hogy a cirkusz valóban egy színes művészeti ág, ahol mindenki talál legalább egy, számára oly kedves produkciót. A zsúfolásig telt sátorban feszült figyelem kísérte és hatalmas ováció zárta az egyes számokat. 

A nap azonban itt nem ért véget. Az éjszakai órákban a játék vette át a terepet. Mit tudsz a színház világáról és történetéről?- szólt a kvíznight felhívó mondata, és a csapatok lehető legjobb tudásuk szerint igyekeztek minden kérdést megválaszolni. Szente Vajk, Németh Kristóf és Szabó László személyében kiváló kvízmesterek odaadó, szórakoztató irányítása mellett nagyon vidám emlékekkel búcsúzott a csütörtöki nap.

Bereczki Ágota